Dostupni linkovi

Poslije najhladnijeg decembra, Kinu očekuje godina ekstremnih vremenskih neprilika


Muškarac prekriven mrazom dok vježba na otvorenom po hladnom vremenu u Šenjangu, u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, 20. decembra 2023.
Muškarac prekriven mrazom dok vježba na otvorenom po hladnom vremenu u Šenjangu, u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, 20. decembra 2023.

Kina, koja se trenutno bori s najhladnijim decembrom u modernoj istoriji, priprema se za ozbiljnije vremenske izazove u 2024.

Stručnjaci upozoravaju da će prirodni ciklični fenomen El Nino, koji je počeo u junu, vjerovatno dovesti do toplije klime i eskalacije ekstremnih vremenskih uslova, pišu svjetski mediji.

Najhladniji decembar u istoriji

Peking je u decembru zabilježio najviše sati s temperaturama ispod nule u više od sedam decenija, dok je hladni talas zahvatio sjeverne i centralne dijelove Kine, donoseći snježne oluje i rekordno niske temperature, piše Associated Press.

Meteorološki opservatorij u kineskoj prijestolnici je od 11. do 24. decembra zabilježio da su temperature ispod nule trajale više od 300 sati, što je najviše od početka mjerenja, 1951. godine, prenosi AP izvještaje lokalnih medija.

Preko 70 meteoroloških stanica širom Kine također su zabilježile rekordno niske temperature za mjesec decembar, dok su prosječne temperature ovog mjeseca u sjevernim i nekim centralnim dijelovima Kine prestigle rekordno niske vrijednosti iz 1961. godine, prema podacima Nacionalnog meteorološkog centra.

Snježne padavine u većem dijelu sjeverne Kine dovele su do zatvaranja puteva i obustave rada škola i željezničkog saobraćaja početkom ove sedmice, dok je hladni talas u sjevernom dijelu Kine doveo kapacitete grijanja do krajnjih granica, ističe CNN.

Hladno vrijeme u glavnom gradu Pekingu počelo je prije nekoliko dana i uzrokovalo je probleme s gradskim metroom, naglašava američki televizijski kanal ukazujući na izvještaj gradske saobraćajne uprave koja navodi da su stotine putnika, desetine njih s prijelomima kostiju, poslati u bolnicu u Pekingu ranije ovog mjeseca nakon što su se dva voza sudarila na metro liniji tokom snježnih neprilika.

Centralna kineska pokrajina Henan doživjela je višestruke kvarove sistema grijanja, dok je u pojedinim gradovima isključeno grijanje većine vladinih zgrada i državnih firmi kako bi "dali prioritet ograničenim izvorima grijanja za bolnice, škole i stambene zgrade".

Minus 40 stepeni

Opterećenje infrastrukture grijanja bilo je vidljivo tokom protekle sedmice i u samom Pekingu, sa velikim curenjem pare iz napuklih podzemnih cijevi, napisao je Deutsche Welle naglasivši da su zatvaranja puteva i škola i druge nepredviđene situacije vezane za snijeg bile uobičajene u Pekingu i nekoliko drugih gradova tokom decembra.

Sjeverna i sjeveroistočna Kina su u protekle dvije sedmice iskusile posebno niske temperature, uzrokovane ugrizom hladnog zraka koji je duvao južno sa Arktika, pri čemu su neka područja dostigla najnižu temperaturu od negativnih 40 stepeni Celzijusa.

Peking, sa više od 20 miliona stanovnika, zabilježio je tokom devet uzastopnih dana temperature ispod minus 10 stepeni Celzijusa.

Niske temperature su također predstavljale dodatne poteškoće za preživjele od zemljotresa koji je 19. decembra zadesio zapadne provincije Gansu i Ćingai.

Broj nastradalih u zemljotresu jačine 6,2 po Rihterovoj skali porastao je na 149, a desetine hiljada su tragali za privremenim stambenim jedinicama na niskim temperaturama nakon što su njihovi domovi pretrpjeli štetu.

Preživjeli su, kako ističe agencija France Presse, proveli nekoliko ledenih noći na otvorenom u improviziranim šatorima.

Brutalna hladnoća je uslijedila je nakon ljeta rekordnih vrućina i razornih poplava širom sjevera zemlje, napisao je AFP ukazujući na upozorenja stručnjaka da globalno zagrijavanje uzrokovano emisijom gasova s efektom staklene bašte čini ekstremne vremenske prilike vjerovatnijim.

Godina ekstrema

Kinu je već ove zime pogodilo nekoliko talasa ekstremno hladnog vremena, ukazuje BBC ističući da je ovo bila godina ekstrema u Pekingu. Prije šest mjeseci, glavni grad Kine je zabilježio najtopliji junski dan ikad, na nešto više od 40C.

Zahlađenje i snježne nepogode koje su u posljednje dvije sedmice pogodile provincije širom Kine zabilježene su i u Japanu i Južnoj Koreji.

U dijelovima sjevernog Japana pale su ogromne snježne padavine - daleko iznad uobičajene količine za ovo doba godine. Upozorenja o jakom snijegu izdata su u nekim područjima u proteklih nekoliko dana, s oko metar snijega koji je pao u prefekturama Gifu i Hokaido.

U Južnoj Koreji posljednjih sedmica došlo je do ekstremnih promjena temperatura - u rasponu od 16°C do ispod -12°C, prema podacima Korejske meteorološke uprave (KMA), prenosi britanski javni servis dodajući da nema podataka kako se ljudi u susjednoj Sjevernoj Koreji nose sa ekstremnim vremenskim prilikama.

Jedan od mogućih razloga za nastanak hladnoće je slabljenje temperature u polarnom vrtlogu, prostranstvu hladnog zraka koji se inače nalazi oko Arktika, omogućavajući da se zrak kreće južnije nego što je normalno.

Ipak, naglašava BBC, među naučnicima se vodi debata o tome koliku ulogu u tome igraju klimatske promjene.

Upozorenja za 2024.

Dok se bori s najhladnijim decembrom u istoriji, stručnjaci upozoravaju da će se Kina 2024. morati pripremiti za još jednu rundu vrućine i povećanje ekstremnih vremenskih prilika zbog vremenskog fenomena El Nino, ukazuje Reuters.

Ove godine, dodaje agencija, Kina je zabilježila neke od svojih najtoplijih temperatura od 1850. godine do oštrog hladnog udara koji je zamrznuo mnoge dijelove zemlje na skoro dvije sedmice ranije ovog mjeseca.

Glavni stručnjak kineskog Nacionalnog centra za klimu Žou Bing je u izjavi za državnu televiziju CCTV kazao da "2024. može biti toplija, a mogla bi biti i godina kada bi ekstremno vrijeme moglo postati češće i snažnije".

Prošlog ljeta, ističe Reuters, Peking je pretrpio rekordne vrućine, dok je jedan udaljeni grad na sušnom sjeverozapadu zemlje imao dan od 52 stepena Celzijusa – što je bio jedan od najtoplijih dana zabilježenih u Kini.

Tajfuni su također donijeli rekordne padavine na sjeveru Kine, uzrokujući velike poplave.

El Nino se, kako pojašnjava agencija, odnosi na klimatski fenomen koji se javlja svake dvije do sedam godina, gdje vode u blizini ekvatora u Pacifiku postaju toplije nego što je uobičajeno što dovodi do obilnih padavina, oluja ili suša u nekim dijelovima svijeta.

Ovogodišnji El Nino počeo je u junu i postavio je nove najviše temperature širom svijeta, ukazuje Reuters na upozorenja meteoroloških stručnjaka koji predviđaju da bi El Nino mogao "izblijediti" između aprila i juna sljedeće godine.

Međutim, potrebni su mjeseci da bi se njegovi efekti realizovali što bi, prema nekim predviđanjima, moglo dovesti do obaranja novih rekordnih temperatura u predstojećoj godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG