Dostupni linkovi

Kina navodi da su Hamas i Fatah ostvarili napredak u razgovorima u Pekingu


Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đian, Peking, 20. mart 2024.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đian, Peking, 20. mart 2024.

Predstavnici rivalskih palestinskih grupa Hamas i Fatah postigli su "ohrabrujući napredak" u nedavnim razgovorima u kineskoj prestonici o pomirenju između njih, saopštilo je u utorak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol ministarstva Lin Đian izneo je malo detalja na dnevnom brifingu, navodeći da su se predstavnici Fataha i Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, nedavno sastali u Pekingu radi "dubokih i iskrenih razgovora o promovisanju unutarpalestinskog pomirenja".

Sastanak predstavnika Fataha i Hamasa u Pekingu je novi pokušaj Kine da se pozicionira kao posrednik na Bliskom istoku kao alternativa SAD i drugim zapadnim zemljama, za koje se smatra da podržavaju Izrael.

Lin je rekao da su "dve strane u potpunosti izrazile političku volju za postizanje pomirenja kroz dijalog i konsultacije, razgovarale o mnogim konkretnim pitanjima i ostvarile ohrabrujući napredak".

Hamas je pod opsadom Izraela u Pojasu Gaze od početka rata koji je izbio kada su njegovi pripadnici 7. oktobra napali jug Izraela, dok je Fatahova vladavina Zapadnom obalom pod teškim pritiskom usred sve većeg prisustva Izraela, slabe ekonomije i široko rasprostranjenih optužbi za korupciju.

"Strane su se saglasile da nastave ovaj proces dijaloga kako bi se što pre postigla palestinska solidarnost i jedinstvo", rekao je Lin.

Portparol kineskog ministarstva dodao je da Fatah i Hamas "visoko cene čvrstu podršku Kine pravednoj borbi palestinskog naroda u obnavljanju njegovih legitimnih nacionalnih prava".

Napeti odnosi Fataha i Hamasa

Hamas više od 15 godina navodi da bi mogao da prihvati kompromis s Izraelom u rešenju dve države, ali je odbio da kaže da će priznati Izrael ili se odreći oružane borbe protiv njega.

Za Izrael i druge zemlje, posebno posle Hamasovog napada 7. oktobra, to je dokaz da je Hamas i dalje posvećen uništavanju Izraela.

Odnosi Hamasa i Fataha predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa dugo su napeti.

Hamas je posle pobede na palestinskim parlamentarnim izborima 2006. ušao u pregovore s Palestinskom upravom o vladi jedinstva. Tokom tih pregovora, Ismail Hanije, koji je sada najviši politički lider Hamasa, rekao je da taj pokret podržava palestinsku državu u granicama iz 1967. "u ovoj fazi, ali u zamenu za prekid vatre, a ne priznanje".

Dve grupe su na kraju postigle dogovor prema kojem će vlada jedinstva, uključujući Hamas, "poštovati" mirovne sporazume Palestinske uprave s Izraelom. To je bila formula koja je omogućila Hamasu da izbegne prihvatanje sporazuma i priznavanje Izraela.

Izrael i SAD odbili su da priznaju vladu jedinstva i uveli ekonomske sankcije. Vlada je brzo pala usred borbi između Hamasa i Fataha, okončane Hamasovim preuzimanjem Pojasa Gaze 2007. godine.

Kina je odavno priznala palestinsku državu kao deo svoje hladnoratovske strategije za izgradnju veza sa svetom u razvoju i podrivanje podrške Zapada Izraelu. Poslednjih godina, međutim, nastojala je da angažuje obe strane, imenovavši specijalnog izaslanika za bliskoistočna pitanja za razgovore i sa Izraelom i sa Palestinskom upravom.

Izvori: AP i AFP

XS
SM
MD
LG