Dostupni linkovi

Južna Koreja ispalila hice upozorenja na granici sa Sjevernom


Vijesti na televiziji o Sjevernoj Koreji i ispaljivanju nove balističke rakete, Seul, Južna Koreja, 2. aprila 2024.
Vijesti na televiziji o Sjevernoj Koreji i ispaljivanju nove balističke rakete, Seul, Južna Koreja, 2. aprila 2024.

Južnokorejska vojska ispalila je hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici u utorak prešli vojnu liniju razgraničenja u blizini granice, saopštio je Zajednički načelnik štabova zemlje (JCS), piše Reuters.

Oko 20 do 30 vojnika probilo je liniju za 20 metara (65 stopa) unutar demilitarizovane zone u utorak ujutro nakratko i vratilo se na sjever nakon što je jug ispalio hitce upozorenja, prema zvaničniku JCS-a.

JCS ne misli da je kršenje bilo namjerno, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Sjevernokorejski vojnici također su pretrpjeli višestruke gubitke tokom rada zbog eksplozije nagaznih mina u demilitariziranoj zoni, rekao je novinarima dužnosnik JCS-a.

Vojska Sjeverne Koreje provodi razne aktivnosti duž prve crte, uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina, dodao je dužnosnik JCS-a.

Čini se da su takve aktivnosti dio napora da se pooštri granična kontrola i spriječi prebjeg Sjevernokorejaca na Jug, rekao je dužnosnik.

"Južnokorejska vojska... pomno prati aktivnosti sjevernokorejske vojske u području fronta i blisko sarađuje sa Zapovjedništvom Ujedinjenih naroda", rekao je dužnosnik u izjavi.

Incident se dogodio u danu kada će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Sjevernu Koreju u utorak i srijedu prvi put u 24 godine, navode dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG