Dostupni linkovi

Južna Koreja saopštila da iz Severne Koreje stiže još balona sa smećem


Balon za koji se veruje da ga je poslala Severna Koreja, sa raznim predmetima, Južna Koreja, 2. juna 2024.
Balon za koji se veruje da ga je poslala Severna Koreja, sa raznim predmetima, Južna Koreja, 2. juna 2024.

Severna Koreja šalje još balona prema Južnoj Koreji u kojima se najverovatnije nalazi smeće, saopštila je vojska Seula 24. juna.

Zajednički načelnik štabova Seula rekao je da Sever "ponovo lansira (sumnjive) balone za smeće usmerene ka Južnoj Koreji", dodajući da baloni trenutno lebde preko granice.

"Građanima se savetuje da budu oprezni u slučaju pada krhotina. Ukoliko nađete pali balon ne dirajte ih i prijavite ih najbližoj vojnoj jedinici ili policijskoj stanici", dodaje se.

Pjongjang je već poslao više od hiljadu balona koji nose smeće ka Južnoj Koreji u znak odmazde za balone koji nose antirežimsku propagandu koji su se pojavili u Severnoj Koreji.

Aktivista u Južnoj Koreji potvrdio je ranije da je lansirao još balona, a Pjongjang je obećao da će odgovoriti.

Pravno, Južna Koreja ne može da sankcioniše aktiviste koji šalju balone preko granice zbog presude suda iz 2023. koja to zabranjuje kao neopravdano kršenje slobode govora.

Aktivista Park Sang-hak, koji je prebegao iz Severne Koreje i godinama je slao letke protiv režima ka Severnoj Koreji, rekao je da je prošle nedelje poslao preko granice 20 balona u kojima je propagandni materijal, kao i fleš diskovi sa K-pop i televizijskim dramama.

Severna Koreja je izuzetno osetljiva na to da njeni ljudi pristupaju sadržajima južnokorejske pop kulture, a izveštaj Ujedinjenih nacija ukazuje da je posedovanje velike količine takvog sadržaja dovodi do smrtne kazne.

Odnosi između dve Koreje su na jednoj od najnižih tačaka u poslednjih nekoliko godina, a Kim Džong Un je ove nedelje ugostio ruskog lidera Vladimira Putina i potpisao sporazum o međusobnoj odbrani koji je izazvao probleme u Seulu.

Kao odgovor, Južna Koreja, veliki izvoznik oružja, rekao je da će "preispitati" dugogodišnju politiku da ne isporučuje oružje direktno Ukrajini.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG