Dostupni linkovi

Izrael priprema evakuaciju civila iz Rafaha pred početak obećanog napada


Raseljeni Palestinci pregledavaju mjesto nakon izraelskog napada na šatorski kamp u Rafahu, jug Pojasa Gaze, 22. aprila 2024.
Raseljeni Palestinci pregledavaju mjesto nakon izraelskog napada na šatorski kamp u Rafahu, jug Pojasa Gaze, 22. aprila 2024.

Izrael je nabavio desetine hiljada šatora za palestinske civile koje namjerava da evakuiše iz Rafaha u narednim sedmicama uoči obećanog napada na grad koji vidi kao posljednji bastion Hamasa u Pojasu Gaze, rekli su u srijedu izraelski izvori.

Na egipatskoj granici, stanovništvo Rafaha uvećalo se za dodatnih više od milion Palestinaca koji su pobjegli od polugodišnje izraelske ofanzive na ostale dijelove Pojasa Gaze.

Njihova sudbina brine zapadne sile, kao i Egipat, koji je isključio mogućnost bilo kakvog prihvatanja izbjeglica na Sinaju.

Poslije višesedmičnih pregovora sa Sjedinjenim Državama o mjerama za zaštitu civila, izraelsko ministarstvo odbrane kupilo je 40.000 šatora, svaki sa kapacitetom od 10 do 12 ljudi, za Palestince koji bi bili preseljeni iz Rafaha, rekli su izvori iz izraelske vlade.

Video snimak koji kruži internetom pokazuje redove četvrtastih bijelih šatora koji se podižu u Khan Yunisu, gradu udaljenom nekih pet kilometara od Rafaha.

Reuters ovo nije mogao da potvrdi, ali je primio slike od satelitske kompanije Maxar na kojima se vidi više šatorskih kampova u Khan Yunisu, gdje nije bilo ničega 7. aprila.

Izraelsko ministarstvo odbrane odbilo je svaki komentar.

Vladini izvori su rekli da je ratni kabinet premijera Benjamina Netanyahua planirao da se sastane u naredne dvije sedmice kako bi odobrio evakuaciju civila, za koju se očekuje da će trajati oko mjesec dana i što bi trebalo da bude prva faza čišćenja Rafaha.

Netanyahuova kancelarija nije odmah imala komentar.

Iako nije iznosila detalje o konkretnim planovima borbe, izraelska vojska sve više šalje signale da je spremna da krene na Rafah.

"Hamas je teško pogođen u sjevernom sektoru. Takođe je teško pogođen u centru Pojasa Gaze. A uskoro će biti teško pogođen i u Rafahu", rekao je u utorak brigadni general Itzik Cohen, komandant 162. divizije koja djeluje u Pojasu Gaze.

"Hamas treba da zna da bi, kada IDF (Izraelske odbrambene snage) uđu u Rafah, bilo najbolje da dignu ruke u znak predaje. Rafah neće biti Rafah danas... Tamo neće biti više municije. I tamo nema talaca", riječi su Cohena.

U srijedu je vojska saopštila da je mobilisala dvije rezervne brigade za misije u Pojasu Gaze.

Izrael tvrdi da je Rafah dom četiri netaknuta borbena bataljona Hamasa - organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasili terorističkom - a koji su pojačani hiljadama boraca islamističke ekstremističke grupe u povlačenju.

Pobjeda u ratu u Pojasu Gaze, pokrenuta poslije Hamasovih ubistava i otmica 7. oktobra 2023., nemoguća je bez zauzimanja Rafaha, slamanja Hamasa i vraćanja svih talaca, tvrdi Izrael.

Hamas ne komentariše svoje raspoređivanje.

U govoru u utorak povodom 200. dana rata, portparol naoružanog krila Hamasa Abu Ubaida rekao je da je Izrael postigao samo "poniženje i poraz" u kampanji u kojoj je, prema tvrdnjama Hamasovih medicinskih zvaničnika u Gazi, ubijeno više od 34.000 Palestinaca.

Hamas je 7. oktobra ubio 1.200 ljudi i oteo 253, prema izraelskim podacima. Od tih talaca, 129 je ostalo u Pojasu Gaze, kažu izraelski zvaničnici. Više od 260 izraelskih vojnika je ubijeno u kopnenim borbama od 20. oktobra, saopštila je vojska.

XS
SM
MD
LG