Dostupni linkovi

Netanjahu obećava pobjedu nakon napada Irana, strahovi od šireg sukoba rastu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Jeruzalemu, decembra 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Jeruzalemu, decembra 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu(Netanyahu) obećao je u nedjelju 14. aprila da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo sve-više od 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba.

Napadi Teherana kasno u subotu, pokrenuti nakon navodnog izraelskog zračnog napada na njegovu ambasadu u Damasku 1. aprila u kojem su ubijeni oficiri elitnog Korpusa Islamske revolucionarne garde, podigli su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Iran se oslanjao na svoje saveznike u cijeloj regiji kako bi napali izraelske i američke mete u demonstraciji podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu u Gazi s Izraelom, koji ne pokazuje znake popuštanja uprkos brojnim naporima posredovanja.

"Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti", objavio je Netanyahu na X.

Izraelska vojska je saopštila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila i da razgovaraju o mogućnostima daljnjeg postupanja.

Izraelska televizija Kanal 12 citirala je neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će biti "značajnog odgovora" na napad.

Rat u Gazi, od kada je Izrael pokrenuo invaziju nakon napada Hamasa koji podržava Iran 7. oktobra, podigao je tenzije u regionu, proširivši se na frontove sa Libanom i Sirijom i privlačeći vatru dugog dometa na izraelske ciljeve čak i iz daljine-Jemena i Iraka.

Najmoćniji iranski saveznik u regionu, libanska šiitska grupa Hezbolah - koja razmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi - izjavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu.

Bespilotne letjelice su također navodno pokrenute protiv Izraela od strane jemenske grupe Huti orijentiranih prema Iranu, koja je napadala brodske puteve u okolini Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom, navodi britanska pomorska sigurnosna kompanija Ambrey u saopštenju.

Ti sukobi sada prijete da se pretvore u direktan otvoreni sukob koji će suprotstaviti Iran i njegove regionalne saveznike protiv Izraela i njegovog glavnog saveznika, Sjedinjenih Država. Regionalna sila Egipat pozvala je na "najveću suzdržanost".

Glavni izraelski vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, nazvao je iranske akcije "veoma teškim", rekavši na televizijskom brifingu da "guraju region prema eskalaciji".

Iran je lansirao desetine raketa zemlja-zemlja na Izrael, uključujući više od 10 krstarećih projektila, a većina je presretnuta izvan izraelskih granica, rekao je Hagari.

Iranska salva izazvala je laku štetu na jednom izraelskom vojnom objektu, rekao je on.

Izraelska vojska saopštila je da ne savjetuje stanovnike da se pripreme za sklonište, revidirajući ranije upozorenje kao očigledan signal o prestanku prijetnje.

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Iran je obećao odmazdu za, kako je rekao, izraelski napad na bazu njegove ambasade u kojem je ubijeno sedam oficira Revolucionarne garde, uključujući dva viša komandanta. Teheran je rekao da je njegov napad kazna za "izraelske zločine".

Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad na konzulat.

"Ukoliko izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji", rekla je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama, upozoravajući SAD da se "drži podalje". Međutim, također je rečeno da Iran sada "smatra da je stvar završena".

Predsjednik Joe Biden, koji je telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekao je da će sazvati sastanak lidera Grupe sedam velikih ekonomija u nedjelju kako bi koordinirao diplomatski odgovor na, kako je rekao, drski napad Irana.

Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da SAD nisu tražile sukob s Iranom, ali da neće oklijevati da djeluju kako bi zaštitili svoje snage i podrže odbranu Izraela.

Sastanak Vijeća sigurnosti zakazan je oko 16 sati po lokalnom vremenu u nedjelju nakon što je Izrael zatražio da osudi iranski napad i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

Izrael i Liban saopštili su da zatvaraju svoj vazdušni prostor u subotu uveče.

Izrael je u nedjelju u ranim jutarnjim satima ponovo otvorio svoj zračni prostor, saopštila je njegova uprava za aerodrome. Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, pripremio je protuzračnu odbranu za presretanje svake bespilotne letjelice ili projektila koji bi narušili njegovu teritoriju, rekla su dva regionalna sigurnosna izvora.

Stanovnici nekoliko jordanskih gradova rekli su da su čuli jake zračne aktivnosti.

Sirija, saveznik Irana, postavlja svoje odbrambene sisteme zemlja-vazduh oko glavnog grada i velikih baza u stanje visoke pripravnosti, rekli su tamošnji vojni izvori.

Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su napad Irana.

XS
SM
MD
LG