Dostupni linkovi

UN optužuje Izrael za nezakonita ograničenja u dostavi pomoći u Gazu


Raseljena palestinska djeca u redu za hranu u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, 19. februara 2024.
Raseljena palestinska djeca u redu za hranu u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, 19. februara 2024.

Izrael nameće nezakonita ograničenja u dostavi humanitarne pomoći za Gazu, saopćio je 16. aprila Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava, usprkos tvrdnjama Izraela da su ograničenja ublažena.

"Izrael nastavlja da nameće nezakonita ograničenja za ulazak i distribuciju humanitarne pomoći, kao i široko rasprostranjeno uništavanje civilne infrastrukture", izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava, na brifingu za novinare u Ženevi.

Izrael, koji negira da ometa pružanje humanitarne pomoći Gazi, suočio se s povećanim međunarodnim pritiskom da omogući dostavu više zaliha u Pojas Gaze otkako je 1. aprila napadnut konvoj pomoći u kome su poginuli međunarodni humanitarci.

"Oni koji dostavljaju ili pokušavaju pristupiti humanitarnoj pomoći nikada ne smiju biti napadani", dodala je Shamdasani, prenosi Reuters.

Količina pomoći koja trenutno ulazi u Gazu je sporna, a Izrael i Washington tvrde da su tokovi pomoći porasli posljednjih dana.

No, agencije UN-a tvrde da je to još daleko ispod minimalnog nivoa potrebnog za zadovoljavanje osnovnih potreba.

Rat u Pojasu Gaze počeo je napadom Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom, na jug Izraela 7. oktobra. Tada je, prema izraelskim podacima, ubijeno je 1.200 ljudi dok je 253 oteto.

Uslijedili su izraelski napadi u Pojasu Gaze u kojima je, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa, ubijeno više od 33.800 ljudi.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG