Dostupni linkovi

Iran uveo sankcije entitetima i pojedincima u SAD i Britaniji zbog podrške Izraelu


Protest u Londonu sa zahtevom za prmirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, 17. februar 2024.
Protest u Londonu sa zahtevom za prmirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, 17. februar 2024.

Iran je uveo rundu sankcija grupi američkih i britanskih kompanija i pojedinaca, uključujući britanskom ministru odbrane Grantu Šapsu (Shapps), zbog njihove podrške Izraelu u njegovom ratu u Pojasu Gaze.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da su britanski zvaničnici i entiteti sankcionisani zbog "svesne podrške" Velike Britanije Izraelu, uključujući "činjenje terorističkih akata" koji ugrožavaju mir u regionu, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sankcije su takođe uvedene nekolicini vojnih zvaničnika, uključujući Sajmona Kloka (Simon Cloke), komandanta baze Kraljevskog vazduhoplovstva Akrotiri koja se na nalazi na Kipru i odakle su poletali britanski vojni avioni za napade na jemenske pobunjenike Hute koje podržava Iran.

Iran je takođe uveo sankcije američkim proizvođačima oružja i visokim članovima tink-tenkova koji podržavaju Izrael.

Sankcionisane su kompanije za proizvodnju oružja Lokhid Martin (Lockheed Martin) i Dženeral dajnemiks (General Dynamics), kao i energetska kompanija Ševron (Chevron).

Među pojedincima koje je Iran sankcionisao je i Bred Kuper (Brad Cooper), koji je identifikovan kao komandant američke Pete flote na Bliskom istoku. Kuper je 1. februara predao komandu nad Petom flotom Džordžu Vikofu (George Wikoff).

Sankcionisanim kompanijama i pojedincima biće zamrznuti bankovni računi u Iranu i neće moći da dobiju vizu za ulazak na iransku teritoriju.

Iako je uticaj ovih mera i dalje nejasan, čini se da su uglavnom simbolične.

Ko je čiji saveznik na Bliskom istoku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Američke i britanske snage izvele su udare na položaje Huta nekoliko puta ranije ove godine kao odgovor na napade jemenskih pobunjenika na komercijalne brodove u Crvenom moru. Huti navode da podržavaju palestinski narod naspram Izraela.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze pošto su na njegovoj teritoriji napad ispali ekstremisti pokreta Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom. Skoro 1.200 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u tom napadu, navodi Izrael.

U Pojasu Gaze je od tada u izraelskoj ofanzivi ubijeno više od 34.000 ljudi, navode tamošnje zdravstvene vlasti pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG