Dostupni linkovi

Iranske snage sigurnosti zlostavljale i ubile tinejdžerku tokom protesta, otkriva BBC


Nika Shakarami je imala samo 16 godina kada je nestala sa protesta protiv iranskog režima 20. septembra 2022. Njeno tijelo pronađeno je devet dana kasnije.
Nika Shakarami je imala samo 16 godina kada je nestala sa protesta protiv iranskog režima 20. septembra 2022. Njeno tijelo pronađeno je devet dana kasnije.

Iransku tinejdžerku seksualno su napala i ubila trojica muškaraca koji rade za iranske snage bezbjednosti, navodi se u službenom dokumentu koji je procurio, piše BBC.

Dokument iz interne istrage omogućio je da se utvrdi što se dogodilo 16-godišnjoj Niki Shakarami koja je 2022. nestala s protesta protiv iranskog režima.

Njeno tijelo pronađeno je devet dana kasnije. Vlada je tvrdila da se ubila. Iranska vlada i njezina Revolucionarna garda nisu odgovorile na upit o ovom slučaju.

Označeno kao "strogo povjerljivo", izvještaj sažima saslušanje o Nikinom slučaju koje je održao Islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC) - sigurnosne snage koje brane islamski establišment zemlje. Uključuje imena njenih ubica i viših zapovjednika koji su pokušali sakriti istinu.

Dokument sadrži uznemirujuće detalje događaja koji su se odvili u stražnjem dijelu kombija u kojem su snage sigurnosti privele Niku.

U dokumentu piše da ju je jedan od muškaraca zlostavljao dok je sjedio na njoj. Nika se, unatoč tome što je bila vezana, opirala, udarala je nogama i psovala. U dokumentu se nalazi i priznanje da su muškarci na Nikin otpor odgovorili palicama.

U opticaju su brojni lažni iranski službeni dokumenti, piše BBC i navodi da su mjesecima provjeravali svaki detalj s više izvora. Opsežne istrage su pokazale da dokumenti koje su dobili zaista opisuju posljednje sate tinejdžerice.

O nestanku i smrti Nike Shakarami naširoko se izvještavalo, a njena je slika postala sinonim za borbu žena u Iranu za veće slobode.

Pokret Žena, život, sloboda pokrenut je samo nekoliko dana ranije smrću 22-godišnje Mahse Amini. Umrla je od povreda zadobivenih u policijskom pritvoru nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab, objavila je UN misija za utvrđivanje činjenica.

U Nikinom slučaju, njena je porodica pronašla tijelo u mrtvačnici više od sedmicu dana nakon što je nestala s protesta. Ali iranske vlasti porekle su da je Nikina smrt povezana s protestima i objavile da je istraga pokazala da se Nika ubila.

Neposredno prije nego što je nestala, Nika je snimljena u večernjim satima 20. septembra u blizini parka Laleh u središtu Teherana kako stoji na kontejneru i pali hidžabe.

Ostali oko nje uzvikivali su "smrt diktatoru" - misleći na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Hameneija.

Iako tada to nije znala, već su je posmatrali, piše u tajnom izvještaju.

Demonstracije je nadziralo nekoliko tajnih sigurnosnih jedinica, piše u dokumentu. Jedan od njih, iz Tima 12, posumnjao je da tinejdžerka jedna od organizatorica "zbog njenog nekonvencionalnog ponašanja i više poziva mobitelom".

Tim je poslao jednog od svojih operativaca u gomilu, gdje se trebao pretvarati da je demonstrant i potvrditi da je Nika doista jedna od vođa demonstracija. Zatim je, prema izvještaju, pozvao svoj tim da je uhapse. Ali ona je pobjegla.

Njena tetka je ranije rekla za BBC Persian da je Nika te noći nazvala prijateljicu i rekla da je progone snage sigurnosti. Prošlo je gotovo sat vremena prije nego što je ponovo uočena, stoji u izvještaju. Tada su je uhvatili i ubacili u svoje vozilo, hladnjaču na kojoj nije bilo nikakvih oznaka.

Nika je bila u teretnom prostoru hladnjače s tri člana Tima 12. Njihova imena su Arash Kalhor, Sadegh Monjazy i Behrooz Sadeghy. Vođa tima Morteza Jalil bio je u kabini s vozačem.

Nakon toga su pokušali pronaći mjesto gdje će odvesti djevojku, stoji u izvještaju. Pokušali su s privremenim policijskim kampom u blizini, ali su odbijeni jer je već bio prenapučen. Nastavili su do pritvorskog centra, udaljenog 35 minuta vožnje, čiji je zapovjednik isprva pristao primiti Niku. Ali onda se predomislio.

"Optužena (Nika) je neprestano psovala i skandirala. Tada je u stanici bilo još 14 zatvorenica i moja je percepcija bila da bi ona mogla agitirati ostale. Brinuo sam se da će izazvati nerede", rekao je istražiteljima.

Morteza Jalil ponovo je kontaktirao svoj štab IRGC-a za savjet, navodi se u izvještaju, te mu je rečeno da se uputi u ozloglašeni teheranski zatvor Evin. Na putu je, rekao je, čuo udarce u stražnjem dijelu hladnjače.

Behrooz Sadeghy, koji je bio u tovarnom prostoru, rekao je da je Nika počela psovati i vikati čim su je vratili u kombi nakon što su odbijeni u pritvorskom centru.

"Arash Kalhor začepio joj je usta svojim čarapama, ali ona se počela otimati. Zatim ju je Sadegh (Monjazy) položio na škrinju i sjeo na nju. Situacija se smirila", rekao je istražiteljima.

"Ne znam što se dogodilo, ali nakon nekoliko minuta počela je psovati. Nisam ništa vidio, samo sam čuo svađu i tuču", dodao je.

Ali Arash Kalhor kaže da je nakratko upalio svjetlo na mobitelu i vidio da je Sadegh Monjazy "zavukao ruku u njezine hlače". Kaže da su nakon toga izgubili kontrolu te da ne zna tko je palicom udarao djevojku.

"Počeo sam udarati nogama i rukama, ali stvarno nisam znao udaram li naše dečke ili optuženu", rekao je.

Njegov kolega koji je sjedio na Niki, Sadegh Monjazy, kaže da je to laž koja je motivirana profesionalnom ljubomorom. Negirao je da je zavukao ruku u Nikine hlače - ali kaže da ne može poreći da se "uzbudio" dok je sjedio na njoj i dodirivao joj stražnjicu.

Rekao je da je to isprovociralo Niku koja ga je, unatoč tome što su joj ruke bile vezane na leđima, ogrebala, a zatim se i prevrnula. "Udarala me nogom u lice pa sam se morao braniti", rekao je.

Morteza Jalil je iz kabine kombija naredio vozaču da stane. Otvorio je stražnja vrata i otkrio Nikino beživotno tijelo. Rekao je da joj je očistio krv s lica i glave koji "nisu bili u dobrom stanju".

Ove izjave se slažu sa stanjem u kojem je Nikina majka na kraju pronašla svoju kćer u mrtvačnici, kao i sa smrtovnicom u kojoj stoji da je ubijena "višestrukim ozljedama uzrokovanim udarcima tvrdim predmetom".

Vođa tima Morteza Jalil priznao je da nije ni pokušao otkriti što se dogodilo. "Samo sam razmišljao kako da je prebacim i nisam nikoga pitao što se dogodio. Samo sam pitao: 'Diše li?' Mislim da je Behrooz Sadeghy bio taj koji je odgovorio: 'Ne, mrtva je'", rekao je.

Jalil je zatim pozvao IRGC-ov štab treći put. Ovom prilikom razgovarao je s višim časnikom kodnog imena Naeem 16.

"Već smo imali smrtne slučajeve u našim stanicama i nisam želio da broj poraste na 20", rekao je Naeem 16 istražiteljima.

"Donošenje njenog tijela u bazu ne bi riješilo nikakve probleme", rekao je. Jalilu je poručio da tijelo jednostavno "baci na ulicu".

Jalil je rekao da su Nikino tijelo ostavili u mirnoj ulici ispod teheranske autoceste Yadegar-e-Emam. U izvještaju se zaključuje da je seksualni napad izazvao tučnjavu u stražnjem dijelu kombija, a da su udarci Tima 12 uzrokovali Nikinu smrt.

"Upotrijebljene su tri palice i tri elektrošokera. Nije jasno koji je od udaraca bio koban", piše.

Izvještaj je u suprotnosti s vladinim narativom o tome što se dogodilo Niki.

Gotovo mjesec dana nakon njene sahrane državna televizija objavila je rezultate službene istrage prema kojoj je Nika skočila u smrt sa zgrade.

Prikazana je i snimka s nadzorne kamere koja prikazuje osobu za koju se tvrdilo da je Nika kako ulazi u stambenu zgradu. Nikina majka je za BBC Persian u telefonskom intervjuu rekla da ne može "ni pod kojim okolnostima potvrditi da je ta osoba Nika".

Istraga BBC-ja nije se bavila samo sadržajem izvještaja, već i pitanjem može li mu se vjerovati. Ponekad se za ono što izgleda kao službeni iranski dokumenti i drugi materijali koji kruže internetom otkrije da su lažirani, navode.

Većinu tih krivotvorenih dokumenata, međutim, lako je uočiti jer imaju pogrešne razmake, naslove ili fontove, te sadrže značajne gramatičke ili pravopisne pogreške.

Također mogu sadržavati pogrešan službeni slogan ili logo za godinu iz koje navodno potiču ili zastarjeli naziv za vladinu agenciju ili odjel.

Još jedan pokazatelj je jezik koji ne odgovara vrlo specifičnom stilu koji obično koriste iranska službena tijela.

Dokument na koji se usredotočila istraga BBC-ja sadržavao je nekoliko takvih nedosljednosti. Na primjer, policija "Naja" navedena u izvještaju u to je vrijeme bila poznata kao "Faraja".

Stoga, kako bi dodatno testirali istinitost dokumenta, dali su ga bivšem iranskom obavještajcu koji je vidio stotine legitimnih dokumenata. On je nazvao arhivu IRGC-a koristeći se službenom šifrom koja se svaki dan izdaje višim obavještajnim časnicima u Iranu. Dobio je potvrdu da je to dio spisa od 322 stranice o protuvladinim demonstrantima 2022.

"Iako nikada ne možemo biti 100 posto sigurni, ovo nas je uvjerilo da je dokument originalan", piše BBC.

Bivši iranski obavještajac je otkrio identitet Naeema 16, čovjeka koji je rekao timu da baci Nikino tijelo. Radi se o kapetanu Mohammadu Zamaniju, koji služi u IRGC-u.

To je ime navedeno kao jedno od prisutnih na petosatnom ročištu o Nikinoj smrti koje je sažeto u izvještaju.

Odgovorni za Nikinu smrt, koliko je poznato, nisu kažnjeni. Trag zašto je to tako može se pronaći u samom dokumentu. Svi iz Tima 12 navedeni su u izvještaju, a desno od njihovih imena stoji skupina kojoj pripadaju: Hezbolah.

Radi se o iranskoj paravojnoj skupini koja nije povezana s istoimenom libanonskom skupinom. Članovi ove skupine rade za IRGC, ali ponekad djeluju izvan njihove nadležnosti.

"Budući da su gore navedene osobe pripadale snagama Hezbolaha, praćenje ovog slučaja, osim dobivanja potrebnih obaveza i sigurnosnih garancija, nije bilo moguće", navodi se u izvještaju.

Časnik IRGC-a Naeem 16, s druge strane, dobio je pismenu opomenu.

Snage sigurnosti ubile su čak 551 demonstranta tokom protesta iranskog pokreta Žena, život, sloboda, većinom iz vatrenog oružja, prema podacima misije UN-a za utvrđivanje činjenica.

Protesti su se smirili nakon nekoliko mjeseci zbog krvavog obračuna snaga sigurnosti.

XS
SM
MD
LG