Dostupni linkovi

'Kamikaze' dronovi kojim Iran napada Izrael


Iranski 'shahed-136' dron spreman za lansiranje na nepoznatoj lokaciji (foto arhiv)
Iranski 'shahed-136' dron spreman za lansiranje na nepoznatoj lokaciji (foto arhiv)

Iran je ispalio mnoštvo dronova i krstarećih i balističkih projektila na Izrael u napadu bez presedana 13. aprila.

Među dronovima korištenim u tom napadu, prema iranskim državnim medijima, bili su i oni iranske proizvodnje "shahed-136" i "shahed-131".

Primitivne samoubilačke dronove koristile su proiranske militantne grupe na Bliskom istoku. Teheran je takođe optužen da ih je poslao u Rusiju za korištenje u ratu u Ukrajini.

Jesu li efikasni?

"Shahed-136" i "shahed-131" kamikaze" dronovi su jeftini, ali efikasni, prema ocjenama stručnjaka. Napravljeni od gotovih komponenti, dronovi su dobili podrugljive nadimke kao što su "kosilice" i "mopedi" zbog zvuka njihovih motora u letu.

Rusija je koristila dronove 'shahed' za napade na Ukrajinu, kao što je ovaj napad u Kijevu u novembru 2023.
Rusija je koristila dronove 'shahed' za napade na Ukrajinu, kao što je ovaj napad u Kijevu u novembru 2023.

Ali niskoleteći dronovi, kojima se manevriše tako da se sruše na svoju metu, pokazali su se sposobnim da pogode svoj cilj, kao i u pogledu vojne efikasnosti i troškova.

"Sposoban je da uporno napada i uništi kada se lansira", rekao je Samuel Bendett iz Centra za pomorske analize sa sjedištem u Virginiji.

John Krzjzaniak, istraživač-saradnik u Wisconsin projektu za kontrolu nuklearnog naoružanja, rekao je da iranski dronovi poput "shahed-136 mogu "proizvesti pustoš" ako su ispaljeni u velikom broju.

Koji im je domet?

Procijenjeni operativni domet "shahed-136" varira, ali Iran kaže da je sposoban letjeti do 2.500 kilometara.

To stavlja Izrael, koji se nalazi oko 1.000 kilometara od Irana, na udarnu udaljenost. Izraelska vojska je saopštila da je Iran ispalio oko 170 dronova, od kojih su svi presretnuti.

Procijenjeno je da malo manji i stariji "shahed-131" ima domet od 900 kilometara.

Lansiran 2021. godine, "shahed-136" može letjeti maksimalnom brzinom od samo oko 185 kilometara na sat, što ga čini osjetljivim na presretanje. Njegov nosivi kapacitet, oko 50 kilograma, takođe je ograničen.

Ima li Iran druge dronove?

Iran posljednjih godina uveliko proizvodi dronove. Proizvodi i naprednije borbene dronove, uključujući "mohajer-6", kao i "shahed-129" i "shahed-191".

Specijalista za odbranu Bliskog istoka u globalnoj obavještajnoj kompaniji Janes, Jeremy Binnie, opisao je "shahed-129" kao "izdržljivi dron za nadzor i napad".

Bespilotna letelica "mohajer-6" sposobna je da izvodi i izviđačke misije i vazdušne udare u dometu od 200 kilometara.

Stelt dron, rekao je Binnie, koristi se "za prodor u dobro branjeni vazdušni prostor".

Iran je 2022. godine otvorio fabriku bespilotnih letelica za napadni i izviđački dron "ababil-2" u Tadžikistanu, prvi proizvodni pogon Teherana u inostranstvu.

Ko još koristi iranske dronove?

Iran sve više raspoređuje dronove izvan svojih granica.

Stručnjaci kažu da ih Teheran koristi u izviđačkim, sabotažnim i napadačkim misijama u regionu.

Takođe, Iran isporučuje grupama na Bliskom istoku koje podržava, uključujući militantne skupine u Iraku, Siriji i Jemenu.

Pobunjenici Huti u Jemenu koje podržava Teheran, tvrde da su posljednjih mjeseci lansirali bespilotne letjelice na Izrael.

Proiranske milicije u Iraku i Siriji su, u međuvremenu, pokrenule napade dronovima na američke snage. Analitičari ocjenjuju da su dronovi ove grupe učinili nepredvidljivima.

Iran je optužen da je poslao hiljade dronova "shahed-129" i "shahed-191" u Rusiju i time pojačao vazdušnu kampanju Moskve u Ukrajini. Teheran i Moskva negiraju optužbe.

Američki zvaničnici su više puta optužili Teheran da isporučuje dronove "shahed-136" koje Rusija koristi za uništavanje civilne infrastrukture u Ukrajini. Postoje dokazi da su iranski dronovi preimenovani u ruski "geran-2" koji se koriste na ratištu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Iran se takođe okrivljuje za prodaju borbenih dronova vojsci u Sudanu, koja je umiješana u razorni građanski rat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG