Dostupni linkovi

Diplomatske reakcije Zapada na novi zakon protiv LGBT osoba u Iraku


Mesec iza iračke zastave u centru Bagdada, Irak, 5. aprila 2023. Ilustrativna fotografija
Mesec iza iračke zastave u centru Bagdada, Irak, 5. aprila 2023. Ilustrativna fotografija

Grupe za ljudska prava i diplomate kritikovale su zakon koji je irački parlament usvojio tokom vikenda kojim bi se izricale teške zatvorske kazne za gej i transrodne osobe.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Millerr) ekao je u saopštenju da zakon usvojen 27. aprila "preti onima koji su najugroženiji u iračkom društvu" i da se "može koristiti za ometanje slobode govora i izražavanja".

On je upozorio da bi zakon mogao da odbije strane investicije.

"Međunarodne poslovne koalicije su već nagovestile da će takva diskriminacija u Iraku štetiti poslovanju i ekonomskom rastu zemlje", navodi se u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) nazvao je zakon "opasnim i zabrinjavajućim".

Iako je homoseksualnost tabu u pretežno konzervativnom iračkom društvu, a politički lideri povremeno pokreću kampanje protiv LGBTQ osoba, Irak ranije nije imao zakon koji bi ga eksplicitno kriminalizovao.

Zakon je usvojen bez najave kao amandman na postojeći zakon protiv prostitucije u zemlji.

Propisuje se kazna od 10 do 15 godina za istopolne odnose i zatvorska kazna od jedne do tri godine za osobe koje se podvrgnu ili izvode operacije promene pola i za "namerno praktikovanje ženstvenosti".

Takođe zabranjuje svaku organizaciju koja promoviše "seksualnu devijantnost" izričući kaznu od najmanje sedam godina i novčanu kaznu od najmanje 7.600 dolara.

Prethodni nacrt zakona protiv prostitucije, koji na kraju nije usvojen, predviđao je izricanje smrtne kazne za istopolne odnose.

Irački zvaničnici branili su zakon i prikazali kritike na njega kao mešanje Zapada.

Vršilac dužnosti predsednika iračkog parlamenta Mohsen Al-Mandalavi rekao je u saopštenju da je glasanje "neophodan korak da se zaštiti vrednosna struktura društva" i da se "zaštite naša deca od poziva na moralnu izopačenost i homoseksualnost".

Raša Junes, viša istraživačica Programa za prava LGBT osoba u Human Rights Watch-u, rekla je da usvajanje zakona "potvrđuje užasne podatke Iraka o kršenju prava LGBT osoba i predstavlja ozbiljan udarac osnovnim ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu izražavanja i udruživanje, privatnost, jednakost i nediskriminaciju.”

U izveštaju koji je ova organizacija objavila 2022. godine optužene su naoružane grupe u Iraku za otmicu, silovanje, mučenje i ubijanje lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba, a iračka vlada je propustila da počinioce pozove na odgovornost.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG