Dostupni linkovi

Šta republikanci i demokrate žele da urade na bezbjednosti granice SAD i Meksika


Migrante iz Hondurasa na putu ka SAD u Gvatemali zaustavlja policija, 17. januar 2021.
Migrante iz Hondurasa na putu ka SAD u Gvatemali zaustavlja policija, 17. januar 2021.

Republikanci u američkom Kongresu blokiraju hitno finansiranje Ukrajine i prijete prisilnim zatvaranjem vlade u nastojanju da pooštre sigurnost duž granice između SAD-a i Meksika.

Zašto se republikanci fokusiraju na bezbjednost granice?

Rekordan broj migranata uhvaćen je u ilegalnom prelasku granice otkako je demokratski predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost 2021. godine.

Američka granična patrola privela je oko dva miliona migranata na američko-meksičkoj granici u fiskalnoj 2023. godini, slično rekordnom ukupnom broju tokom Bidenove prve dvije godine na vlasti.

Tokom predsjedništva republikanca Donalda Trumpa 2017-2021, hapšenja migranata dostigla su vrhunac od 852.000 u fiskalnoj 2019. godini.

Republikanci kažu da je Biden ohrabrio migrante ublažavanjem ograničenja iz Trumpove ere. Oni se također protive novim Bidenovim mjerama koje dozvoljavaju određenim migrantima da legalno uđu iz humanitarnih razloga, navodeći da zaobilaze standardne imigracione kanale.

Imigracija je glavna briga konzervativnih glasača uoči izbora 5. novembra koji će odlučiti o kontroli Bijele kuće i Kongresa. Biden traži drugi mandat, a Trump je vodeći kandidat za nominaciju svoje stranke.

Šta republikanci žele na granici?

Republkanac Mike Johnson, predsjednik Predstavničkog doma, rekao je da Biden treba da vrati Trumpovu politiku i da suzbije prelaženje granice.

Johnson je takođe pozvao Senat predvođen demokratama da odobri nacrt zakona koji je Predstavnički dom usvojio u maju kojim bi se efektivno okončao pristup azilu na granici.

Mjera, poznata kao HR 2, usvojena je uz široku podršku republikanaca, ali bez podrške demokrata. Nacrt zakona nije došao na glasanje u Senatu, gdje bi se suočio sa čvrstim protivljenjem demokrata.

Bijela kuća je saopštila da bi Biden stavio veto na zakon.

Šta je u republičkom prijedlogu zakona o granici?

Prijedlog zakona općenito zabranjuje migrantima da traže američki azil na granici ako prođu kroz drugu zemlju na putu za Sjedinjene Države, što je jedna od nekoliko odredbi koje bi uveliko smanjile takve zahtjeve.

Njime se američkom ministru za unutrašnju bezbjednost daje opsežno ovlaštenje da obustavi ulazak migrantima kako bi zadržao "operativnu kontrolu" granice, standard koji bi spriječio sve ilegalne ulaske.

Nalaže izgradnju najmanje 900 milja graničnog zida, što je najpoznatija Trumpova mjera. Takođe bi se okončali novi Bidenovi programi "uslovnog otpusta" koji su omogućili stotinama hiljada migranata da legalno uđu, uključujući Ukrajince i Afganistance.

Zakonom bi se zahtijevalo zadržavanje porodica ako je roditelj optužen za ilegalan ulazak i olakšao bi brzo vraćanje djece bez pratnje u njihove matične zemlje.

Šta žele demokrate?

Zahtjev za financiranje Bijele kuće uparuje desetine milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael sa skoro 14 milijardi dolara za sigurnost granica SAD-a.

Tim novcem bi se isplatilo 1.300 dodatnih agenata američke granične patrole, 1.600 novih službenika za azil i 375 novih sudijskih timova.

Paket su blokirali republikanci u Senatu.

Ured predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona kaže da bi se najveći dio novca koristio za kontrolisanje dolazaka na granice, umjesto da se obeshrabruje ilegalna imigracija.

Ima li mjesta za kompromis?

Dvostranačka grupa senatora već mjesecima govori o mogućem dogovoru.

Glavni pregovarači - demokrata Chris Murphy, republikanac James Lankford i nezavisna Kyrsten Sinema - nisu rekli šta bi zakon uključivao, ali su se pojavili neki detalji.

Reuters je u decembru izvijestio da je Bijela kuća otvorena za nova ograničenja o tome ko može tražiti američki azil i proširenje ovlaštenja za deportaciju.

Među odredbama su povećanje standarda za početne provjere azila i proširenje brzog procesa deportacije poznatog kao "ubrzano uklanjanje".

Zakonodavci su također raspravljali o stvaranju širokog tijela za protjerivanje sličnog politici Člana 42 iz COVID-ere koja bi omogućila SAD-u da šalje migrante nazad u Meksiko ili druge zemlje.

Spremnost da se razmotre nova ograničenja granica označava pomak od prošlih bitaka kada su se demokrate fokusirale na dobivanje državljanstva za neke imigrante koji ilegalno žive u SAD-u.

Neke demokrate, uključujući koaliciju Hispano zakonodavaca, i zagovornike imigranata protive se smanjenju pristupa azilu na granici i pozvale su Bidena da odbije takve prijedloge.

Šta je sljedeće?

Zakonodavci moraju donijeti račune o potrošnji kako bi izbjegli djelomično zatvaranje američke vlade. Neki republikanci kažu da svaki zakon o potrošnji mora uključivati HR 2 ili neku drugu mjeru koja će spriječiti puštanje migranata u Sjedinjene Države.

Pregovori su komplikovani zbog nastojanja republikanaca u Predstavničkom domu da opozove Bidenovog najvišeg graničnog zvaničnika, sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Mayorkasa, zbog navodnog poticanja ilegalne imigracije pretjerano dozvoljavajućim politikama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG