Dostupni linkovi

Izbori u Hrvatskoj: Nakon prebrojanih 99,7% glasova HDZ-u 61, SDP-u 42 mandata


Hrvatski premijer Andrej Plenković i slavlje u štabu HDZ-a nakon 90 posto prebrojanih glasova, Zagreb, 17. aprila 2024.
Hrvatski premijer Andrej Plenković i slavlje u štabu HDZ-a nakon 90 posto prebrojanih glasova, Zagreb, 17. aprila 2024.

Podaci Državnog izbornog povjerenstva, nakon prebrojanih 99,3 posto glasova, pokazuju da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja 61, a Socijaldemokratska partija (SDP) 42 mandata na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj održanim u srijedu.

Domovinski pokret dobio je 14 mandata, koalicija oko Mosta 11, Možemo 10, koalicija oko Istarskog demokratskog saveza dva, Nezavisna platforma Sjevera dva i Fokus jedan mandat.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Glasalo je 61,99 posto birača.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 3,7 miliona ljudi, što je za 127.000 manje nego prije četiri godine.

'Uvjerljiva pobjeda HDZ-a'

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da od četvrtka ujutru kreće u razgovore o formiranju nove parlamentarne većine za formiranje treće vlade HDZ-a.

"HDZ je treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima", rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ-a u Zagrebu nakon izbora na kojima je pobijedio HDZ, ali s nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Kazao je i da će njegova stranka "voditi računa o interesima hrvatske države, a jedan je ključan interes".

"Čuvanje stabilnosti i hitno formiranje Sabora i vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Europa i svijet nalaze možemo zajamčiti socijalnu sigurnost za hrvatske građane", riječi su Plenkovića.

Plenković je ocijenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobjednik izbora.

HDZ u velikoj mjeri dominira na vlasti otkako je Hrvatska stekla nezavisnost od bivše Jugoslavije 1991. Članicom NATO-a postala je 2009., Evropskoj uniji je pristupila 2013., a od 2023. je i članica eurozone, monetarne unije članica EU.

Grbin: Rezultati izbora pokazuju da građani žele promjene

Predsjednik najveće opozicione stranke SDP-a Peđa Grbin najavio je da će od četvrtka početi razgovore o mogućoj postizbornoj koaliciji sa strankama koje najavile da neće u koaliciju sa HDZ-om.

"Rezultati izbora nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali da građani Hrvatske želi promjene i da nisu zadovoljni onim što se događa u Hrvatskoj", rekao je Grbin u izbornom štabu SDP-a u Zagrebu.

Peđa Grbin u štabu SDP-a u Zagrebu nakon objave 90 posto prebrojanih glasova, 17. aprila 2024.
Peđa Grbin u štabu SDP-a u Zagrebu nakon objave 90 posto prebrojanih glasova, 17. aprila 2024.

Grbin je rekao da su pred Hrvatskom dani, sedmice, a možda i mjeseci razgovora.

"Ti razgovori će završiti dobro, promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom zemljom, zemljom bez korupcije koja se brine za svoje ljude", poručio je Grbin.

Premijerski kandidat SDP-a je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, bivši lider te stranke.

On nije bio na listi SDP-a, jer mu je to zabranio Ustavni sud s obzirom na to da nije podnio ostavku na mjesto predsjednika.

'Možemo' pozvalo stranke da se ujedine protiv HDZ-a

Premijerska kandidatkinja zeleno-lijeve stranke "Možemo" Sandra Benčić izjavila je da je cilj te stranke nakon izbora rušenje s vlasti HDZ-a i ocijenila da je i dalje moguć dogovor opozicije o vladi bez HDZ-a.

"Ne smijemo da zaboravimo da je cilj broj jedan rušenje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još ostvariv, dostižan", rekla je Benčić.

Dodala je da je i dalje moguć scenarij da se HDZ sruši s vlasti, a da desnica ne uđe u vladu.

"Pozivam sve političke aktere - od ljevice do desnice, koje su se zaklanjali ove četiri godine da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu i da nikad neće s HDZ-om, da barem u jednoj stvari budu kao mi: da budu dosljedni i da poštuju građane ove zemlje i da kažu 'Ne' HDZ-u", rekla je Benčić.

Ona je dodala da je na stolu opcija da SDP dogovori manjinsku vladu koju će sve ostale stranke da podrže u parlamentu.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 3,7 miliona birača, što je za 127.000 manje nego prije četiri godine.

Sa prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3,51 miliona, a aktivno registrovanih birača u inostranstvu 222.300, najviše u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG