Dostupni linkovi

Helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara stacioniran u Trebinju na jugu BiH


Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za gašenje požara, Trebinje, BiH, 18. jun 2024.
Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za gašenje požara, Trebinje, BiH, 18. jun 2024.

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine, a biće korišten za gašenje požara.

To je saopšteno 18. juna nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, i ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske (RS) Siniše Karana, u ovom hercegovačkom gradu, prenosi agencija Srna.

Stacioniranje helikoptera je sastavni dio Memoranduma o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone, koji su ministri potpisali ranije tokom dana.

Saradnja je već dogovorena na takozvanom "Svesrpskom saboru", održanom 8. juna.

Karan i Dačić saglasili su se da će memorandum doprinijeti operativnoj saradnji pripadnika dva ministarstva za vrijeme turističke sezone.

Dačić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, najavio je da će helikopter sa posadom u Trebinju biti stacioniran do septembra, uz mogućnost produžetka ukoliko zatreba.

Dodao je da je cilj da se pomogne u sprečavanju požara na ovom području, ali ne samo u RS nego i cijeloj BiH, te da slijedi niz drugih zajedničkih aktivnosti u interesu građana RS i Srbije.

"Samo ću reći da je proteklih, recimo, pet godina do danas u Republici Srpskoj bilo više od 3.500 požara, od kojih gotovo trećina šumskih", naveo je Karan.

Kako prenosi entitetski javni servis RTRS, direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić je izjavio da će posadu helikoptera naizmjenično činiti njihovi pripadnici, i pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Ministri su, između ostalog, najavili i sporazume u oblasti obrazovanja policije, i jačanje operativne saradnje.

XS
SM
MD
LG