Dostupni linkovi

U Srbiji pritvor za kosovskog Albanca zbog sumnje da je izvršio ratni zločin


Policijski automobil, ilustrativna fotografija
Policijski automobil, ilustrativna fotografija

Sadiku Durakuu iz Đakovice na Kosovu, koji je 17. aprila uhapšen u Srbiji pod sumnjom da je počinio ratni zločin, određen je pritvor do 30 dana, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova i članova njegove porodice.

Viši sud za ratne zločine u Beogradu odlučio je u petak 19. aprila da Sadiku Durakuu odredi pritvor od 30 dana, rečeno je RSE u Ministarstvu inostranih poslova i dijaspore Kosova (MJPD).

Sadik Duraku, koji dolazi iz Đakovice i ima britansko državljanstvo, zaustavljen je 17. aprila na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije u Batrovcima, potvrđeno je iz MJPD.

Nakon hapšenja, srpske vlasti su ga obavestile da se tereti za optužbe da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu 1999. godine. Navode o počinjenju ratnih zločina protiv njega podnelo je Više tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu", rekli su iz MJPD.

Vest o odluci srpskog suda da ga stavi u pritvor za RSE je potvrdio i njegov brat Avdil Duraku.

Avdil je rekao da je zdravstveno stanje njegovog brata Sadika "ozbiljno", jer ima dva stenta postavljena u srcu. Njegov branilac je potvrdio da mu je zatvorska uprava tokom pritvora dala odgovarajuću terapiju, saopštilo je kosovsko ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je predstavnik kosovske kancelarije u Srbiji Jetiš Jašari uputio zvaničan zahtev Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu da dobije informacije o razlozima hapšenja Sadika Durauu, kao i druge relevantne detalje.

"Ambasador Jašari je takođe komunicirao sa diplomatskim predstavništvima zemalja Kvinte akreditovanih u Srbiji, koje je obavestio o slučaju", navodi se u saopštenju.

Jašari je uputio zvaničan zahtev srpskim vlastima da mu dozvole da poseti Sadika Duraku u pritvoru narednih dana.

Ranije u petak Avdil Duraku je za RSE rekao da se Sadik, dok je putovao iz Velike Britanije na Kosovo, 16. aprila oko 22 sata zaustavio na graničnom prelazu u Horgošu, koji povezuje Srbiju sa Mađarskom.

"Prema riječima advokata, on je uhapšen pod optužbom da je počinio ratni zločin protiv srpskog stanovništva", rekao je Duraku.

Na osnovu rješenja Policijske uprave Kikinda o zadržavanju od 17. aprila, Sadiku Durakuu je prvobitno određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", te da je postoji sumnja da je "zajedno sa nepoznatim licima tokom 1999. godine, na području opština Đakovica, Prizren i Peć, kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova tukao, fizički i psihički maltretirao i pljačkao civilno stanovništvo."

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao ambasadu Velike Britanije u Beogradu povodom ovog slučaja, ali još nije dobio odgovor.

Prema riječima Sadikovog brata, ove optužbe ne stoje jer je prije rata 1999. godine Sadik Duraku živio sa porodicom u Engleskoj.

Odlukom Uprave policije u Kikindi, Sadik Duraku je britanski državljanin i tamo živi.

Ranije su njegovi članovi porodice rekli da nemaju informacije u kom se pritvoru nalazi.

RSE je tražio od Tužilaštva za ratne zločine Srbije informaciju o ovom slučaju.

Goran Petronijević, advokat koji zastupa Sadika Duraku, rekao je za RSE da je on saslušan pred tužiocem i da se čeka saslušanje pred sudijom za prethodni postupak.

Više informacija, kako je naveo, nije mogao da pruži.

Avdil Duraku je povodom slučaja rekao da su o tome obaveštene institucije Kosova.

Srbija je 17. aprila, prema podacima kosovskih vlasti, na više od 20 sati zadržala preko 1.400 državljana Kosova na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Vlada Kosova je ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Srbija je demantovala te navode, rekavši da su kašnjenja uzrokovana dodatnim bezbednosnim merama na granici i da kretanje građana Kosova "nije ograničeno".

Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija, te da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

'Svete se preko nas': Putnici sa Kosova zadržani na granicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG