Dostupni linkovi

Gruzijska policija razbila proteste zbog usvojenog zakona o 'stranim agentima'


Povrijeđeni demonstrant na protestu protiv zakona o "stranim agentima", u Tbilisiju, Gruzija, 1. maja 2024.
Povrijeđeni demonstrant na protestu protiv zakona o "stranim agentima", u Tbilisiju, Gruzija, 1. maja 2024.

Gruzijska policija je u noći sa 1. na 2. maj upotrijebila vodene topove, suzavac i pendreke protiv demonstranata koji su protestirali zbog glasanja u parlamentu o kontroverznom zakonu o stranom uticaju.

Gruzijski parlament odobrio je u drugom čitanju 1. maja prijedlog zakona o "stranim agentima, koji je izazvao sedmične masovne proteste i upozorenja sa Zapada da će oštetiti kurs Gruzije ka pridruživanju euroatlantskim institucijama.

Desetine hiljada okupilo se ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, dok je u drugom po veličini gradu u Gruziji, Batumiju, navodno održan još jedan veliki protest, dok su poslanici glasali sa 83 za 23 za zakon u drugom čitanju, nakon burne debate koja je uključivala protjerivanje poslanika opozicije i tuče.

Vladajuća stranka je rekla da želi da ga potpiše do sredine maja.

Interventna policija ispred parlamenta Gruzije sukobila se s demonstrantima koji su odbili da se raziđu, a najmanje 11 ljudi, uključujući šest policajaca, nalazi se na bolničkom liječenju nakon što su bili povrijeđeni, navodi gruzijsko ministarstvo zdravlja, a prenose mediji.

Video snimci koji kruže društvenim mrežama navodno prikazuju povrijeđene demonstrante kako primaju prvu pomoć od drugih demonstranata ili bolničara.

Većina demonstranata je na kraju rastjerana, s izuzetkom grupe koja je ostala u ulici Rustaveli u blizini zgrade parlamenta 2. maja do 5 sati ujutro.

U saopćenju, američki State Department osudio je nasilje nad demonstrantima i glasanje poslanika, nazvavši ga antizapadnim.

"Izjave i akcije gruzijske vlade su nespojive s demokratskim vrijednostima koje podupiru članstvo u EU i NATO-u i na taj način ugrožavaju put Gruzije ka evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

"Sjedinjene Države osuđuju zakon o 'stranom utjecaju' inspiriran Kremljom koji je ranije danas napredovao u gruzijskom parlamentu i lažni narativ koji su vladini zvaničnici usvojili da ga brane", navodi se. "Mi smo uz gruzijski narod i njihovo pravo da se njihov glas čuje."

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je izdala saopštenje, rekavši da se Gruzija nalazi na raskrsnici i da bi trebala "ostati na putu" na putu ka Evropi.

Građani zemlje kandidata za članstvo u EU "pokazuju svoju snažnu privrženost demokratiji i gruzijska vlada treba da posluša ovu poruku", rekla je von der Leyen.

"Evropska unija je takođe jasno izrazila zabrinutost u vezi sa zakonom o stranom uticaju. Gruzijski narod želi evropsku budućnost za svoju zemlju," dodala je ona.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell osudio je "nasilje nad demonstrantima" u objavi od 1. maja na X, nekadašnjem Twitteru.

"Gruzija je zemlja kandidat za EU", napisao je. "Pozivam njene vlasti da osiguraju pravo na mirno okupljanje."

U međuvremenu, specijalna istražna služba Gruzije objavila je da je u toku istraga o prekomjernoj sili protiv demonstranata.

Demonstracije od 1. maja bile su posljednje u nizu masovnih protesta u protekle dvije sedmice protiv zakona koji je predložila vladajuća partija Gruzijski san za koji mnogi smatraju da odražava zakon koji ruska vlada koristi za gušenje neslaganja u toj zemlji.

Usvojeni zakon predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" ili će se suočiti sa novčanim kaznama, podsjeća Reuters.

Kontroverzni nacrt zakona koji je izazvao proteste u Gruziji nastoji da ograniči uticaj subjekata koji primaju sredstva iz inostranstva.

Nacrt je prvobitno upućen u parlament u februaru 2023., ali je povučen sljedećeg mjeseca zbog talasa protesta i pritisaka zapadnih zemalja.

Nakon revizije, nacrt zakona je zamijenio izraz "agent stranog uticaja" sa "organizacija koja promoviše interese strane sile", dok je ostatak sadržaja zakona ostao isti.

Kritičari prijedlog zakona nazivaju "ruskim zakonom", a predsjednica Salome Zurabišvili, koja se distancirala od politike vladajuće stranke, obećala je da će staviti veto ako bude formalno usvojen u trećem čitanju, kako se očekivalo.

Međutim, vlada ima glasove da nadjača veto i rekla je da će to učiniti. Poslanici su završili sjednicu 30. aprila bez glasanja.

Međunarodna hakerska grupa Anonymous je 30. aprila podržala demonstrante i upozorila gruzijsku policiju da će "napad na demonstrante rezultirati objavljivanjem informacija o svim zvaničnicima vlade". U objavi na X-u, grupa je zaprijetila da će hakovati i objaviti baze podataka i emailove.

XS
SM
MD
LG