Dostupni linkovi

Filipini se nadaju potpisivanju odbrambenog pakta s Japanom


Načelnik generalštaba vojske Filipina Romeo Brovner, 4. jul 2024.
Načelnik generalštaba vojske Filipina Romeo Brovner, 4. jul 2024.

Načelnik generalštaba Filipina izjavio je u četvrtak da se nada da će ključni odbrambeni pakt s Japanom, koji će omogućiti raspoređivanje trupa jedne vojske na teritoriji druge zemlje, biti potpisan na pregovorima o bezbednosti sledeće nedelje.

Japanski ministar odbrane Minoru Kihara i ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava trebalo bi da se sastanu sa svojim filipinskim kolegama u Manili u ponedeljak.

Filipini i Japan – dugogodišnji saveznici Sjedinjenih Država – jačaju veze suočeni sa sve agresivnijom Kinom koja ima pomorske teritorijalne sporove s obe zemlje.

"Nadamo se da će tokom tog sastanka biti potpisan RAA, odnosno sporazum o recipročnom pristupu", rekao je novinarima filipinski general Romeo Brovner.

"RAA je važan jer će dozvoliti japanskim snagama, japanskim trupama da dođu u našu zemlju da izvode obuku s nama. Takođe će omogućiti našim trupama da odu u Japan da treniraju sa njima", rekao je on.

Filipini i Japan u novembru su počeli pregovore o sporazumu koji bi bio pravni osnov da dve zemlje da šalju pripadnike odbrambenih snaga na teritoriju druge radi obuke i drugih operacija.

Tokio je poslednjih godina potpisao slične sporazume o recipročnom pristupu s Velikom Britanijom i Australijom.

Filipini imaju slične paktove sa SAD i Australijom i planiraju da sklope sporazum s Francuskom.

Japan, koji je izvršio invaziju na Filipine i okupirao ih tokom Drugog svetskog rata, najveći je pružalac pomoći za razvoj u inostranstvu toj zemlji jugoistočne Azije, a takođe je i snabdeva bezbednosnom opremom.

Filipini su u maju dogovorili da od Japana kupe pet patrolnih brodova za obalsku stražu dužine 97 metara za više od 400 miliona dolara.

Lideri Japana, Filipina i SAD održali su svoj prvi trilateralni samit u aprilu sa ciljem jačanja odbrambenih veza u Vašingtonu.

Peking ima pretenzije na gotovo čitavo Južno kinesko more, odbacujući konkurentske tvrdnje nekoliko zemalja jugoistočne Azije, uključujući Filipine, i međunarodnu odluku da njegov stav nema pravnu osnovu.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Dugotrajni teritorijalni spor između Manile i Pekinga rasplamsao se prošlog meseca kada su pripadnici kineske obalske straže s noževima, motkama i sekirom opkolili i ukrcali se na tri čamca filipinske mornarice tokom njihove misije snabdevanja na ostrvima Spratli.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG