Dostupni linkovi

Pisac Feđa Štukan vraćen iz Srbije u BiH 'zbog bezbjednosnog rizika'


Glumac i pisac Feđa Štukan na Aerodromu Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 24. jun 2024.
Glumac i pisac Feđa Štukan na Aerodromu Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 24. jun 2024.

Bosanskohercegovački glumac i pisac Feđa Štukan sletio je na sarajevski aerodrom 24. juna u poslijepodnevnim satima, nakon što mu nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju.

"Ne znam zašto, ali mislim da mi je odbijen ulazak zbog kritika vlasti u Srbiji. Dok je ova garnitura vlasti ne znam da li ću moći ući u Srbiju", kazao je Štukan za Radio Slobodna Evropa nakon dolaska u Sarajevo.

On je dan ranije zadržan na beogradskom aerodromu, zbog "negativne procjene bezbjednosnog rizika".

Štukanu po zadržavanju nije odmah rečeno zbog čega je zadržan, ali je u dokumentu koji je kasnije dobio, kao razlog zabrane ulaska u Srbiju navedena "negativna procjena bezbjednosnog rizika".

Feđa Štukan je u julu prošle godine zadržan šest sati pri izlasku iz Srbije, nakon što je podržao proteste "Srbija protiv nasilja". Protesti su se održavali svake sedmice poslije dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše djece.

Tada mu nije izdat nikakav dokument već mu je usmeno rečeno da ima zabranu ulaska ali ne i do kada.

Štukan je za RSE rekao da ima advokatski tim u Beogradu i da će pokušati pravnim putem osporiti zakonitost ove zabrane, koju naziva apsolutno neosnovanom.

"Iako sumnjam da ćemo pravnim putem uspjeti osporiti ovo ave dok je aktuelna garnutura ba vlasti, važno je govoriti o ovome i pozivati vlast na poštovanje zakona", objasnio je Štukan.

Festival "Krokodil" je na Instagramu je prenio Štukanovu izjavu neposredno nakon što su ga, kako je kazao, izveli iz reda na aerodromu u Beogradu.

Naveli su kako se bh. glumac uputio za Beogad kako bi 23. juna nastupao na ovom festivalu.

XS
SM
MD
LG