Dostupni linkovi

Europol: U BiH i Hrvatskoj uhapšeno 19 krijumčara migranata


Migranti na putu kroz šumu prema hrvatskoj granici, u blizini grada Bihaća, BiH, 8. decembra 2019.
Migranti na putu kroz šumu prema hrvatskoj granici, u blizini grada Bihaća, BiH, 8. decembra 2019.

Opsežna istraga pod Europolovom Operativnom radnom skupinom (OTF), u koju su bili uključena tijela za provođenje zakona i pravosudni organi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije uz podršku Njemačke, dovela je do razbijanja mreže krijumčara migranata širom tzv. balkanske rute, javio je u utorak Europol.

Više od godinu dana istrage o ovoj kriminalnoj mreži dovelo je, kako se navodi, do dva udarna dana – 24. januara i 6. februara.

U tim akcijskim danima uhapšena je žena iz Bosne i Hercegovine, koja je vodila mrežu krijumčara.

Privedeno je i 18 članova značajne zločinačke organizacije, devetero u BiH i devetero u Hrvatskoj, saopćio je Europol.

Pretraženo je i deset lokacija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te izvršena zapljena automobila, elektroničke opreme i gotovine u iznosu od oko 65.000 eura.

Kako je javio Europol, još od 2023. godine bosanskohercegovačko-hrvatska granica je drugi najkorišteniji prijelaz za krijumčare na Zapadnom Balkanu.

"U tekućoj godini krijumčari su dodatno intenzivirali aktivnosti na relaciji Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Slovenija. Posljedično, ovaj granični dio sada je na ruti koja se uglavnom koristi za krijumčarenje migranata s Balkana u zapadnu Europu", naveo je Europol.

Kriminalna mreža koja je bila na meti ovih dana prevozila je migrante između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, skrivajući ih u automobilima.

Hrvatske vlasti su tom prilikom uhapsile 28 osumnjičenih krijumčara. U akciji je otkriveno više od 360 migranata.

'Tuku nas i proteruju': RSE sa izbeglicama na srpsko-makedonskoj granici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:00 0:00

Europol navodi da su krijumčari migrante vodili do mjesta blizu granice EU.

Nakon što bi migranti pješice prešli granicu EU, krijumčari bi ih pokupili i dalje prevozili automobilom, kombijem ili u stražnjem dijelu kamiona.

"Istraga je dovela do identificiranja nekoliko mreža koje djeluju u toj regiji. Vjeruje se da čelnici ovih mreža žive u okolnim zemljama, ali i u Njemačkoj i Turskoj", navodi se.

Operativni obavještajni podaci sugeriraju da je u regiji aktivno oko 40 mreža koje privlače različite pojedince, a koji potencijalno igraju različite uloge u aktivnostima krijumčarenja migranta u zemlje zapadne Europe, saopćio je Europol.

XS
SM
MD
LG