Dostupni linkovi

U Evropskom parlamentu pokrenuta inicijativa o suspenziji prava glasa Mađarskoj


Mađarski premijer Viktor Orban na razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom (nije na slici), Moskva, Rusija, 5. jula 2024.
Mađarski premijer Viktor Orban na razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom (nije na slici), Moskva, Rusija, 5. jula 2024.

U Evropskom parlamentu je pokrenuta inicijativa da se od nadležnih organa Evropske unije pokrene procedura suspenzije prava glasa Mađarske, zbog poslednjih postupka premijera ove zemlje Viktora Orbana.

Riho Terras, evropski zastupnik iz najveće političke grupacije, evropskih narodnjaka, prosledio je pismo svim evropskim poslanicima zatraživši od njih podršku, a pismo koje će on poslati predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Leyen, predsedniku Evropskog saveta Charlesu Michelu i predsednici Evropskog parlament Roberti Metsola.

"Mađarsko predsedavanje je jedva počelo, a premijer Orban je već naneo značajnu štetu zloupotrebom uloge Predsedništva Saveta. U svojoj takozvanoj mirovnoj misiji, namerno je ostavio utisak da deluje u ime cele Evropske unije, dok, u stvarnosti, nema ovlašćenja da predstavlja EU ili bilo koju drugu državu članicu EU osim svoje", navodi se u pismu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Povod za ovo pismo je poseta mađarskog premijera Ukrajini, Rusiji i Kini.

Orban se u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ovaj susret je naišao na osudu svih ključnih aktera EU.

Od prvog jula ove godine, Mađarska je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Prema navodima u pismu evropskih poslanika, Orban nastoji da potkopa postojeće odluke EU, ceo proces donošenja odluka, kao i jedinstvo EU o važnim pitanjima.

"Ne može se dozvoliti da se ovo nastavi. Potrebna je odlučna akcija kako bi se ograničila dalja šteta", ističe se u pismu.

Kolika je moć pisma Evropskog parlamenta?

Proces članstva je komplikovan, ali i procedure, a suspenzije prava glasa su složene. Nadležnost za to imaju države članice.

Član 7. Sporazuma o Evropskoj uniji na koji se poziva pismo, dozvoljava mogućnost suspenzije prava članstva u Evropskoj uniji(kao što je pravo glasa u Savetu Evropske unije) ako neka zemlja ozbiljno i uporno krši principe na kojima je EU zasnovana.

Elementi pokretanja ovog člana obuhvataju poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanje osnovnih prava, uključujući prava pripadnika manjina.

Da bi se pokrenuo član 7, predlogom jedne trećine država članica EU ili Evropskog parlamenta ili Evropske komisije, Savet, delujući većinom od četiri petine svojih članova, nakon dobijanja saglasnosti Parlamenta, može odrediti da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja ovih osnovnih principa od strane države članice i da joj uputi odgovarajuće preporuke.

Član 354. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije propisuje procedure glasanja koje će koristiti glavne institucije EU kada se država članica suoči sa primenom člana 7.

Dotična zemlja ne učestvuje u glasanju. Ona nije uključena u obračun jedne trećine zemalja potrebnih za predlog ili četiri petine potrebne za većinu.

Sa saglasnost Parlamenta potrebna je dvotrećinska većina.

Evropski zastupnici imaju rok do 12. jula da potpišu ovo pismo koje će potom biti prosleđeno nosiocima evropskih institucija.

XS
SM
MD
LG