Dostupni linkovi

AP: Panika među demokratama nakon Bajdenovog duela sa Trampom


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i demokratski Džo Bajden
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i demokratski Džo Bajden

Saveznici Džoa Bajdena (Joe Biden) su iznad svega želeli da on demonstrira snagu i energiju na sceni tokom debate sa republikanskim protivkandidatom Donaldom Trampom (Trump) kako bi pomogao da se otklone dileme oko fizičke svežine i mentalne oštroumnosti ovog 81-godišnjeg demokrate, piše AP.

Ali na najvećoj sceni američke politike u četvrtak uveče, Bajden nije ispunio njihova skromna očekivanja.

I do kraja 90-minutnog obračuna, saveznici demokratskog predsednika — partijski stratezi i obični glasači — pali su u potpunu paniku nakon nastupa isprekidanog uzastopnim posrtanjima, neprijatnim pauzama i tihim govorom koji je često bilo teško razumeti.

Javno i privatno, demokrate su postavljale pitanje da li bi stranka mogla ili treba da ga zameni kao predsedničkog kandidata ove jeseni protiv 78-godišnjeg Donalda Trampa.

"Nisam jedini kome se sada srce lomi. Mnogo je ljudi koji su ovo gledali večeras i užasno se osećali zbog Džoa Bajdena", rekla je bivša demokratska senatorka Kler Mekaskil (Claire McCaskill) za MSNBC. "Ne znam da li se nešto može učiniti da se ovo popravi", dodala je.

Za sada je najveće pitanje za Bajdena da li je šteta trajna. Mnogi birači se još nisu uključili u izbore do kojih je još više od četiri meseca.

Predsednik i njegovi saveznici raspolažu milionima dolara koje tek treba da potroše na reklamiranje i infrastrukturu u državama u kojima je neizvestan ishod (swing states).

Postoje presedani u kojima je situacija popravljena nakon loših nastupa u debatama, uključujući i oporavak Baraka Obame posle duela sa Mitom Romnijem 2012.

Demokrata Džon Feterman (John Fetterman) je 2022. pobedio rivala republikanaca nakon što se mučio u debati nekoliko meseci nakon što je doživeo moždani udar, podseća AP.



Bajdenov adut

Bajdenova kampanja za reizbor 2024. počiva na kalkulaciji da bi birači na kraju podržali 81-godišnjeg političara, koji je dugo na sceni, sa slabim rejtingom u revanšu koji malo Amerikanaca želi. Uprkos takvim ograničenjima, Bajdenov tim je insistirao na tome da je on u jedinstvenoj poziciji da spreči Trampa da se vrati u Belu kuću — baš kao i pre četiri godine.

Oni su dugo predviđali da će Bajdenova pobednička politička koalicija na kraju prigrliti demokratskog predsednika nakon što je dovoljno podsetila na Trampovo haotično vođstvo.

Ali bilo je malo znakova takvog samopouzdanja nakon Bajdenovog neuverljivog nastupa u debati.

"Bio je to spor početak. To je svima očigledno. Neću da raspravljam o tome", rekla je potpredsednica Kamala Haris za CNN posle debate. "Govorim o izborima u novembru, o jednim od najvažnijih izbora u našem životu", dodala je.

Bajdenove potencijlane zamene su uglavnom izbegavali pitanja novinara. Umesto toga, kritikovali su Trampovu dugačku listu neistina tokom debate. Između ostalog, Tramp se nije odrekao onih koji su napali Kapitol 6. januara 2021. godine.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom), potencijalni budući predsednički kandidat, pozvao je demokrate da ne paniče.

"Mislim da je to beskorisno i nepotrebno. Moramo da držimo glave visoko", rekao je Njusom za MSNBC. "Moramo da držimo leđa ovom predsedniku. Ne odustaješ zbog jednog nastupa. Koja partija to čini?", pitao je Njusom.


Znaci straha

Ipak, znaci anksioznosti su bili očigledni jer su demokrate počele otvoreno da ohrabruju stranku da pronađe alternativu Bajdenu. Neki partijski zvaničnici ukazali su na objavu bivšeg savetnika Obamine kampanje Ravija Gupte na društvenim mrežama.

"Svaki demokrata koje poznajem šalje poruke da je ovo loše", napisao je Gupta na X.

"Samo to recite javno i započnite naporan rad na stvaranju prostora u konvenciji za proces selekcije. Glasaću za leš u odnosu na Trampa, ali ovo je samoubilačka misija", dodao je Gupta.

Prema sadašnjim pravilima Demokratske stranke, bilo bi teško, ako ne i nemoguće, zameniti Bajdena kao partijskog kandidata bez njegove saradnje ili ako stranački zvaničnici ne budu spremni da promene pravila na avgustovskoj nacionalnoj konvenciji.

Bajden je osvojio ogromnu većinu demokratskih delegata tokom primarnih izbora od države do države. Prema partijskih pravilima "delegati izabrani za nacionalnu konvenciju privrženi predsedničkom kandidatu moraće da savesno odražavaju osećanja onih koji su ih izabrali".

Ali pravila DNC-a nemaju ista striktna pravila „bezvernog delegata“ kao RNC, koja ignorišu glasove protiv kršeći obećanu poziciju delegata.

Jedan od lidera Trampove kampanje odbacio je govorkanja da li će demokrate pokušati da nominuju nekog drugog osim Bajdena.

"Ima toliko političkih stručnjaka koji se oglašavaju na X, tako da ćemo, siguran sam, mnogo čuti od njih u narednih nekoliko dana, jer su svi vodili toliko kampanja", sarkastično je rekao Kris LaSivita (Chris LaCivita). "Ali jedini način da se to desi je ako Džo Bajden dobrovoljno ode sa funkcije, a on to neće učiniti", naveo je LaSivita

Debata od četvrtka bi mogla da se duboko ureže u svest birača u doglednoj budućnosti, jer se Bajden i Tramp neće ponovo sastati u sličniom formatu još 75 dana.

LaKavita je rekao da će Tramp biti na sledećoj debati "učestvovati osokoljen". Portparol Bajdenove kampanje Kevin Munjoz (Munoz) potvrdio je da će Bajden takođe prisustvovati ponovljenoj debate. .

Ali privatno, Bajdenovi savetnici su sugerisali da kampanja nikada neće biti dobijena ili izgubljena na jednom skupu, razgovoru ili debati. Oni su ukazali na planove za održavanje agresivnog rasporeda u narednim nedeljama i mesecima koji su pred nama.

U petak je Bajden treba da vodi kampanju u Severnoj Karolini. Ipak, pristalice Bajdena imaju problem da pronađu bilo kakvu nadu neposredno nakon debate.

"To je bio najgori učinak u istoriji televizijskih predsedničkih debata", rekao je Tim Miler (Miller), bivši republikanski strateg koji je postao vatreni pristalica Bajdena.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG