Dostupni linkovi

Dačić pozvao na otkazivanje festivala 'Mirëdita' u Beogradu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, maj 2024.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, maj 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 18 . juna da smatra da treba otkazati festival savremene kosovske kulture "Mirëdita, dobar dan", koji bi trebalo krajem juna da se održi u Beogradu.

On je tokom gostovanja na privatnoj televiziji Pink kazao da se događaj ne organizuje "u državnom prostoru", kao i da ne može da kaže, u ovom trenutku, "šta će dalje država da preuzima".

"Policija ima ingerencije kada je reč o skupovima na otvorenom, a kada je reč o skupovima u zatvorenom prostoru mi nemamo nikakvu ulogu. Mislim da je generalno to skup visokog rizika i apelujemo da se ceo taj događaj otkaže", rekao je.

Dačić je podsetio da se manifestacija " Mirëdita, dobar dan" organizuje u Beogradu više godina unazad, i da je "uvek bilo praćeno".

Festival "Mirëdita, dobar dan!" publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, a ove godine održava se od 27. do 29. juna.

Ranije su organizatori festivala, koji se u Beogradu održava deset godina, saopštili da će ovogodišnji program biti modifikovan tako da ne bude javnih događaja 28. juna, kada se u Srbiji obeležava Vidovdan, 28. juna.

Prethodno je vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić 15. juna izjavio da gradska uprava neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje ovog festivala, te optužio organizatore da "guraju prst u oko srpskoj državi" pošto se " Mirëdita" održava na Vidovdan.

Istog dana oglasio se i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin koji je izjavio da održavanje festivala kosovske kulture na Vidovdan predstavlja "uvredu na koju država Srbija treba da odgovori".

"Ako ne odgovori država ostaće prostor da građani sami kažu šta misle o takvoj gadosti", rekao je Vulin.

Verski i državni praznik Vidovdan obeležava se 28. juna u Srbiji u znak sećanja na bitku na Kosovu gde su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska.

Prema najavama organizatora, ovogodišnje izdanje festivala "predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova".

Festival se od 2014. održava u Beogradu, a u više navrata je bio na meti desničarskih grupa u Srbiji koje su pokušavale da spreče njegovo održavanje.

Inspiracija za ovaj kulturni događaj je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac.

Organizatori festivala su nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija), Građanske inicijativa (Srbija) i Integra (Kosovo).

Festival je u oktobru 2021. u punom kapacitetu održan u Prištini.

XS
SM
MD
LG