Dostupni linkovi

Burkina Faso saopštila da je izveštaj HRW o masakru 'neosnovan'


Vernice u Velikoj džamiji u Uagadugu uoči molitve petkom 28. januara 2022. - Burkina Faso. Ilustrativna fotografija
Vernice u Velikoj džamiji u Uagadugu uoči molitve petkom 28. januara 2022. - Burkina Faso. Ilustrativna fotografija

Burkina Faso pod vojnom upravom odbacila je kao "neosnovane optužbe" izveštaj Human Rights Watch-a (HRW) da su vojnici ubili najmanje 223 seljana u dva napada 25. februara.

"Vlada Burkine Faso snažno odbacuje i osuđuje takve neosnovane optužbe", rekao je ministar komunikacija Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo u izjavi uveče 27. aprila.

"Ubistva kod Nodina i Soroa dovela su do otvaranja pravne istrage", rekao je on.

Ministar je izrazio iznenađenje što je "dok je u toku ova istraga radi utvrđivanja činjenica i identifikacije napadača, HRW uspeo da, uz beskrajnu maštu, identifikuje 'krivce' i izrekne presudu“.

HRW je masakr opisao kao "jedan od najgorih vojnih zlostavljanja u Burkini Faso od 2015. godine".

"Ova masovna ubistva... izgleda da su deo široko rasprostranjene vojne kampanje protiv civila optuženih za saradnju sa islamističkim oružanim grupama i mogu predstavljati zločine protiv čovečnosti“, saopštila je grupa sa sedištem u Njujorku 25. aprila.

Prema izjavi zvaničnika Burkine Faso, "medijska kampanja orkestrirana oko ovih optužbi u potpunosti pokazuje neosvećenu nameru... da se diskredituju naše borbene snage".

"Sve tvrdnje o kršenju i zloupotrebi ljudskih prava prijavljene u okviru borbe protiv terorizma sistematski su predmet istraga“ koje prate vlada i visoki komesar UN za ljudska prava, saopšteno je.

Hunta je 25. aprila suspendovala emitovanje radio mreža Bi-Bi-Sija i Glasa Amerike nakon što su emitovali izveštaj u kojem optužuju vojsku za napade na civile u borbi protiv džihadista.

Zapadnoafrička nacija pod vojnom vlašću bila je zahvaćena džihadističkom pobunom koja je zahvatila i susedni Mali 2015.

Hiljade civila, vojnika i policajaca je ubijeno, dva miliona ljudi je napustilo svoje domove, a gnev u vojsci zbog sve većeg broja žrtava izazvao je dva puča 2022.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG