Dostupni linkovi

Biden tvrdi da Netanyahu ima pogrešan pristup u Gazi


Američki predsjednik Joseph Biden, 9. april 2024.
Američki predsjednik Joseph Biden, 9. april 2024.

Američki predsjednik Joseph Biden kritizirao je izraelsku vojnu strategiju u Gazi, uz ocjenu da je pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "pogrešan".

"Mislim da je ono što radi pogrešno. Ne slažem se sa njegovim pristupom", rekao je američki predsjednik u intervjuu televiziji Univision koji je emitiran u utorak navečer.

Biden je apelirao da "Izraelci pozovu na prekid vatre, da omoguće pun pristup hrani i lijekovima u narednih šest ili osam nedjelja".

Mreža na španjolskom jeziku Univision intervjuirala je Bidena 3. aprila, dva dana nakon što je u izraelskom napadu ubijeno sedam članova osoblja humanitarne grupe "World Central Kitchen" u Gazi.

Biden je naveo da nema opravdanja za nepružanje hrane i medicinske pomoći ljudima u Gazi.

"Razgovarao sam sa svima, od Saudijaca do Jordanaca i Egipćana. Spremni su ući i unijeti hranu", kazao je.

Bijela kuća je prošle sedmice navela da je Biden izrazio slične stavove kada je razgovarao s Netanyahuom u telefonskom razgovoru, ističući da je humanitarna situacija u Gazi "neprihvatljiva".

Šest mjeseci nakon početka rata izazvanog napadom pokreta Hamas, organizacije koju Sjedinjene Države i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, na Izrael, nastavljaju se izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

U Kairu se očekuje nastavak razgovora o primirju i oslobađanju talaca, naon što višesedmični razgovori nisu doveli do sporazuma o prekidu vatre.

Pola godine otkako je napad predvođen Hamasom, koga SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, izazvao novi rat na Bliskom istoku, izraelska vlada je suočena sa sve oštrijom međunarodnom reakcijom na njenu vojnu kampanju na razorenoj palestinskoj teritoriji, ali i masovnim uličnim protestima kod kuće.

Rat u Pojasu Gaze izbio je nakon što je Hamas izveo napade u Izraelu 7. oktobra prošle godine, kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, dok je uzeto 253 taoca.

Od tada je u izraelskoj ofanzivi, prema navodima ministarstva zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno najmanje 33.360 ljudi.

XS
SM
MD
LG