Dostupni linkovi

Azerbejdžan traži od Haškog suda da odbaci optužnicu Jermenije za etničko čišćenje


Egzodus Jermena iz Nagorno Karabaha, septembar 2023.
Egzodus Jermena iz Nagorno Karabaha, septembar 2023.

Azerbejdžan je zatražio u ponedeljak, 15. aprila, od najvišeg suda UN-a da odbaci optužnicu protiv njega koju je pokrenula Jermenija za etničko čišćenje i kršenje deklaracija svetske organizacije protiv diskriminacije.

Dve zemlje se spore decenijama, pre svega oko separatitčke regije Nagorno Karabah. koji je u sastavu Azerbejdžana.

Snage Bakua ponovo su zauzele ovaj planinski region u septembru nakon godina pod kontrolom etničkih Jermena, što je navelo većinu njih da pobegnu u Jermeniju.

Jermenija je prvi put podnela tužbu za diskriminaciju Međunarodnom sudu pravde (ICJ) - poznatom i kao Svetski sud - dve godine akcije azerbejdžanskih snaga 2021, optužujući zvanični Baku za kršenje Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (CERD).

Jermenija je optužila Azerbejdžan da veliča rasizam protiv Jermena, dozvoljava govor mržnje protiv Jermena i uništava jermenske kulturne objekte – što Baku negira.

Zamenik ministra inostranih poslova Azerbejdžana Elnur Mamadov rekao je u ponedeljak na sudu da se većina pritužbi Jermenije odnosi na oružane sukobe oko Nagorno-Karabaha i da ne spadaju u delokrug sporazuma protiv diskriminacije.

On je takođe optužio Jermeniju da se nije iskreno uključila u pregovore pre nego što je pokrenula slučaj pred sudom.

Jermenija će u utorak odgovoriti na primedbe Azerbejdžana.

Obe države su podnele pravne prigovore jedna protiv druge, koji će biti saslušan u naredne dve nedelje.

U novembru prošle godine, sud je izdao hitne mere naloživši Azerbejdžanu da dozvoli povratak etničkim Jermenima koji su u septembru pobegli iz Nagorno-Karabaha.

Jermenija optužuje Azerbejdžan za etničko čišćenje. Azerbejdžan navodi da se obavezao da će svim stanovnicima osigurati bezbednost, bez obzira na nacionalno ili etničko poreklo, i da nije primorao etničke Jermene da napuste Karabah.

Saslušanja koja su u toku odnose se samo na pravne primedbe na nadležnost Međunarodnog suda pravde i neće ulaziti u osnovanost tužbi za diskriminaciju. Do konačne presude u oba slučaja može doći godinama, a ovaj sud nema instrumente da sprovede svoje presude.

U međuvremenu, jermenski premijer Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekli su da je sveobuhvatan mirovni sporazum nadohvat ruke nakon prošlogodišnje ofanzive na Karabah.

Bivše sovjetske republike vodile su dva rata za kontrolu nad planinskim regionom -- poslednji put 2020. i početkom 1990-ih usred raspada Sovjetskog Saveza -- koji su odneli hiljade života na obe strane i izazvale egzodus stotina hiljada.

Sela sa obe strane su uništena, a planinski region je prepun nagaznih mina nakon sukoba.

Sukob je takođe zaoštrio odnose između Rusije i bivše sovjetske Jermenije, pri čemu Jerevan smatra da Moskva nije učinila dovoljno da pomogne kada je bila napadnuta.

Jermenija se u februaru zvanično pridružila Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), uprkos upozorenju Moskve.

Sada je u obavezi da uhapsi ruskog predsednika Vladimira Putina ako kroči na teritoriju Jermenije po nalogu MKS-a za hapšenje koji je izdat za ruskim liderom u martu 2023.

Izvor: Reuters i Frans press

XS
SM
MD
LG