Dostupni linkovi

Osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke u Sibiru identifikovan kao bivši ruski zatvorenik koji se borio u Ukrajini


Bivši zatvorenik Andrej Bikov osumnjičen je za ubistvo djevojčice
Bivši zatvorenik Andrej Bikov osumnjičen je za ubistvo djevojčice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je 19. juna da je uhapšen muškarac osumnjičen za ubistvo 12-godišnje djevojčice u sibirskom regionu Kemerovo.

Prema izvorima Radija Slobodna Evropa (RSE), u pitanju 49-godišnji Andrej Bikov (Andrei Bykov), koga je Ministarstvo odbrane regrutovalo za rat u Ukrajini oktobru 2023. godine iz zatvora, gdje je služio dugu kaznu zbog ubistva.

Bikova su prošle godine uhvatile ukrajinske snage. Ranije ove godine oslobođen je prilikom razmjene zarobljenika, javlja servis RSE na engleskom jeziku.

Rusija je počela da zatvorski sistem koristi kao izvor ljudstva za vojsku nakon što se invazija na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022. pretvorila u rat iscrpljivanja .

Regrutacija desetina hiljada zatvorenika protekle godine pomogla je jačanju ruskih trupa u ključnom trenutku. Oni su bili bačeni u centar borbi i pretrpjeli su velike gubitke.

Po procjenama obavještajnih službi sa Zapada, ubijeno je najmanje 20.000 ruskih zatvorenika dok su pokušavali da osvoje istočni ukrajinski grad Bahmut.

U Rusiji je zabilježen porast zločina koje su počinili zatvorenici regrutovani za rat u Ukrajini.

Ruski zatvori se prazne, osuđenici i stražari odlaze na front u Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
XS
SM
MD
LG