Dostupni linkovi

'Šef džihadističke policije' osuđen u Den Haagu za ratne zločine u Maliju


Al Hassan u sudnici u Den Haagu 26.06.2024.
Al Hassan u sudnici u Den Haagu 26.06.2024.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu osudio je u srijedu šefa "džihadističke policije" za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u malijskom gradu Timbuktuu, javio je AFP.

Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud (46) proglašen je krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući mučenje. Naknadno će mu biti izrečena kazna koja može uključivati i doživotnu kaznu zatvora.

Predsjedavajući sudac Antoine Kesia-Mbe Mindua rekao je da je Al Hassan igrao "ključnu ulogu" nadgledajući amputacije i bičevanja kao šef policije kada su "islamistički militanti" preuzeli kontrolu nad Timbuktuom na gotovo godinu dana od početka 2012. godine, piše AFP.

Odjeven u žutu halju i s bijelim pokrivalom za glavu, Al Hassan je sjedio nepomično slušajući gotovo dva sata presudu prekriženih ruku.

"Al Hassan je također bio uključen u ispitivanja gdje su korištena mučenja kako bi se iznudila priznanja", rekao je Mindua.

Mindua je detaljno opisao vladavinu terora pod militantima u Timbuktuu, uključujući žene koje su hapšene i silovane u zatvoru.

Pripadnik mirovne misije UN-a ispred džamije Djinguereber u Timbuktuu, 28. 6. 2023.
Pripadnik mirovne misije UN-a ispred džamije Djinguereber u Timbuktuu, 28. 6. 2023.

"Stanovnici nisu imali drugog izbora nego prilagoditi svoje živote i način života kako bi bili u skladu s tumačenjem islamskog šerijatskog zakona... koji im je nametnut silom i oružjem", rekao je Mindua.

Mindua je opisao brutalna bičevanja na središnjem trgu pred gomilom među kojima su bila i djeca, kao i javnu amputaciju mačetom.

Al Hassan je osuđen za "doprinos zločinima koje su počinili drugi članovi džihadističkih skupina", uključujući sakaćenje i progon.

Međutim, oslobođen je optužbi za ratne zločine silovanja i seksualnog ropstva, kao i za zločin protiv čovječnosti koji uključuje prisilne brakove.

Oslobođen je i optužbi za ratni zločin napada na zaštićene objekte.

'Biser pustinje'

Osnovan između petog i 12. stoljeća od plemena Tuarega, Timbuktu je poznat kao "Biser pustinje" i "Grad 333 sveca" zbog broja muslimanskih mudraca koji su ondje pokopani tijekom zlatnog doba islama.

Ali džihadisti koji su upali u grad smatrali su svetišta idolopokloničkim i uništili su ih krampovima i buldožerima.

Uništeni drevni rukopisi u Ahmed Baba Institutu u Timbuktuu, 31. 1. 2013.
Uništeni drevni rukopisi u Ahmed Baba Institutu u Timbuktuu, 31. 1. 2013.

Militanti iz grupa "El-Kaida u islamskom Magrebu i Ansar Dine" iskoristili su etnički ustanak Tuarega 2012. da zauzmu gradove na nestabilnom sjeveru Malija.

U petak je Međunarodni kazneni sud objavio nalog za hapšenje jednog od vodećih vođa džihadista u Sahelu zbog navodnih zločina u Timbuktuu od 2012. do 2013. godine.

Iyad Ag Ghaly, smatra se vođom "Grupe za potporu islamu i muslimanima" (JNIM) povezane s El-Kaidom, koja djeluje u Maliju, Burkini Faso i Nigeru.

Također poznat kao "Abou Fadl", Ag Ghaly je tražen zbog sumnje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti navodno počinjene u Timbuktuu, saopćio je sud.

To uključuje ubistva, silovanja i seksualno ropstvo te napade na zgrade posvećene vjerskim i povijesnim spomenicima.

Suci su izdali nalog protiv Ag Ghalyja sredinom 2017. godine, ali je dokument držan u tajnosti posljednjih sedam godina zbog "potencijalnih rizika za svjedoke i žrtve".

XS
SM
MD
LG