Dostupni linkovi

Dodatnih 18 miliona dolara od SAD za razvojno partnerstvo sa Srbijom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil potpisali su 12. jula amandmane na dva sporazuma o saradnji, koji predviđaju dodatnih 18 miliona dolara u okviru ukupnog paketa podrške USAID Srbiji, vrednog 115 miliona, sa ciljem ubrzanja evropskog puta Srbije.

Radi se o amandmanu na sporazum o pomoći za bolje funkcionisanje javne uprave, kao i amandmanu koji se tiče konkurentnosti tržišne ekonomije, stoji u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Ambasador Hil je, po potpisivanju sporazuma kojem je prisustvovala i direktorka USAID u Srbiji Bruk Ajšam, rekao da partnerstvo te američke agencije i Vlade Srbije traje 23 godine i pokriva podršku i saradnju u brojnim oblastima.

Prema njegovim rečima, Srbija je rekla da joj je potrebna podrška u određenim oblastima, a američka vlada i USAID su izrazili spremnost da je podrže.

"Kroz ovu saradnju i partnerstvo želimo da pomognemo Srbiji da što pre bude spremna da pristupanje Evropskoj uniji (EU)", istakao je u saopštenju Hil.

Ministarka Tanja Miščević je podsetila da su osnovni sporazumi, na koji su danas potpisani amandmani, postignuti 2010. godine, a tiču se važnih pitanja funkcionsianja javne uprave, vladavine prava, malih is srednjih preduzeća, poljoprivrede, energetske efikasnosti i sistema javnih nabavki.

"Kada je reč o javnim nabavkama, biće omogućeno da 25 lokalnih samouprava dobije nov model ugovora sa ponuđačima, kako bi se obezbedila transparentnost procesa", rekla je Miščević.

Od početka saradnje sa USAID, 2001. godine, kroz različite modele saradnje, Sjedinjene Države su u Srbiju uložile 1,2 milijardi evra, stoji u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

USAID je nezavisna agencija savezne vlade SAD, koja je osnovana 1961. s ciljem da pruža pomoć za socioekonomski razvoj u drugim zemljama sveta.

XS
SM
MD
LG