Dostupni linkovi

Medijsko udruženje iz Srbije ponovo apeluje na oslobađanje beloruskog novinara


Beloruski novinar, reditelj i opozicioni aktivista Andrej Gnjot u kućnom pritvoru u Beogradu, 14. jun 2024.
Beloruski novinar, reditelj i opozicioni aktivista Andrej Gnjot u kućnom pritvoru u Beogradu, 14. jun 2024.

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u Srbiji Veran Matić apelovao je da se promeni odluka Višeg suda u Beogradu o izručenju beloruskog novinara i političkog aktiviste Andreja Gnjota vlastima Belorusije.

"'Sloboda za Andreja Gnjota' je apel da se promeni ova odluka i zaštiti ovaj novinar od sigurnog političkog progona, torture i duge zatvorske kazne ako bude izručen Belorusiji", naveo je Matić, koji je Gnjota posetio u kućnom pritvoru.

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o izručenju beloruskog novinara, reditelja i opozicionog aktiviste Andreja Gnjota Belorusiji, ali ono još nije pravosnažno.

Na ovo rešenje postoji mogućnost žalbe, koju su Gnjotovi advokati najavili.

Beloruske vlasti od Srbije traže ekstradiciju Gnjota nakon što je 30. oktobra 2023. uhapšen na aerodromu u Beogradu po poternici Interpola raspisanoj na zahtev Minska zbog navodne utaje poreza.

Gnjot optužbe odbacuje i smatra ih politički motivisanim.

"Možete li da zamislite koliko godina zatvora ja mogu dobiti u Belorusiji?", naveo je Gnjot u intervjuu za RSE sredinom juna.

Ovaj beloruski novinar, reditelj i aktivista proveo je sedam meseci u Centralnom zatvoru, da bi onda bio prebačen u kućni pritvor.

Nanogica za elektronski nadzor koja prati kretanje Andreja Gnjota u kućnom pritvoru, 14. jun 2024.
Nanogica za elektronski nadzor koja prati kretanje Andreja Gnjota u kućnom pritvoru, 14. jun 2024.

U apelu koji je uputio predsednik ANEM-a, navodi se da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da se novinar i politički aktivista izruči jednom od najrepresivnijih sistema u Evropi i svetu, kada je reč o novinarskim i političkim slobodama, zemlji u kojoj i dalje postoji smrtna kazna.

"Optužbe koje su podignute protiv Andreja Gnjota, koje su se pojavile i na poternici Interpola, očigledno su inspirisane novinarskim radom i političkim aktivizmom", ocenio je Matić.

Matić, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, naveo je da novinarska zajednica i organizacije civilnog društva moraju svojim aktivnostima uticati da se spreči izručivanje Gnjota beloruskom režimu.

Dodao je i da očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da pomognu da organi Srbije ne počine "neoprostivu grešku, sa izvesnim teškim posledicama po Andreja Gnjota."

Na njegovo oslobađanje pozvala je i Evropska unija.

"Postoje dovoljno razloga da verujemo da je nalog za hapšenje motivisan političkim razlozima i da bi se suočio sa političkom represijom i lošim postupanjem ukoliko bi bio izručen", naveo je za RSE portparol EU Peter Stano.

Više medijskih i nevladinih organizacija uputilo je poziv da se Andrej Gnjot oslobodi i ne izruči Belorusiji.

XS
SM
MD
LG