Dostupni linkovi

Holanđani glasaju na važnim izborima


Holandski premijer Mark Rute
Holandski premijer Mark Rute

Holandija glasa za novi saziv Parlamenta. Rezultat glasanja na ovim izborima sa posebnom pažnjom prati cela Evropa zbog toga što bi potencijalno mogli testirati nivo jedinstva unutar Evrospek unije, usled navale nacionalističkog i populističkog raspoloženja širom kontinenta.

Glavna bitka vodi se između premijera, političara desnog centra Marka Rutea i populiste Gerta Vildersa. Posebnu senku na izbore bacilo je zaoštravanje odnosa na relaciji Turska – Holadija, uoči samog glasanja.

Rute koji je već dva puta bio premijer, građanima je poručio da prave izbor između njega - sigurnog staratelja nacije na putu ekonomskog jačanja zemlje i Vildersa, anti-islamističkog radikala koji ukoliko bi stupio na funkciju „ne bi bio spreman da donese teške odluke“:

„Ne Nexit. Želim da održim ovu zemlju sigurnom, stabilnom i prosperitetnom. A to znači da moramo da budemo član međunarodnih organizacija, kao što su NATO i EU, jer pružaju mnogo radnih mesta kroz trgovinu.“

Sa suprotnim poruka sa biračkog mesta u Hagu izašao je lider desničara Vilderes:

“Ako pobednim na izborima učiniću sve što je u mojoj moći da organizujemo referendum za izlazak Holandije iz Evropske unije.”

Za one koji ga, shodno ovim rečima, nazivaju evrofobom Vilders poručuje: “Ja sam veliki fan Evrope, ali sam veoma protiv Evrpske unije.”

U samom finišu kampanje Rute je vodio 3 posto ispred Vildersa.

XS
SM
MD
LG