Dostupni linkovi

Mađarska će hapsiti i držati u pritvoru tražioce azila


Viktor Orban premijer Mađarske
Viktor Orban premijer Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je u ponedjeljak migrante "trojanskim konjem za terorizam" nakon što je parlament njegove zemlje podržao zakon da se tražioci azila u Mađarskoj zadržavaju u pritvoru u kampovima na jugu zemlje, javio je The Guardian.

Tražioca azila će biti zadržavani u pritvoru u kontjenerima za transport dok se čeka odluka o njihovim slučajevima koji će biti razmatrani putem video-linka. Dio je ovo mjera koje je Orban preduzeo da bi kako je rekao "spasio Evropu".

Ove mjere kojima su se oštro protivili predstavnici nevladinih organizacija i dio socijalista u mađarskom parlamentu, prošle su u utorak glasanje sa 138 glasova za, 6 protiv, dok su 22 parlamentarca bila suzdržana.

Tražioci azila u Mađarskoj kojih su na stotine hiljada ušli u tu zemlju na putu prema zapadnoj Evropi, su prema dosadašnjoj praksi mogli biti zadržani u pritvoru do četri sedmice, ako su uhvaćeni u krugu od 8 kilometara oko granice. Prema danas usvojenim pravilima mogu biti zadržani u pritvoru bez limita i uredba se primjenjuju na cijeloj teritoriji.

Maloljetnici bez pratnje ispod 14 godina biće smješteni u posebne centre za brigu o djeci.

Mađarska vlada naglašava da će svaki privedeni tražilac azila moći da izađe iz zemlje u svakom trenutku ako odustane od traženja azila i vrati se u Srbiju ili Hrvatsku.

Prema novom zakonu koji će skupiti na snagu za nedjelju dana, od tražioca azila će se takođe zahtijevati uzimanje otisaka prstiju i fotografija ili će u suprotnom biti izbačeni iz zemlje.

Zakonom koji je danas usvojio mađarski parlament omogućeno je i mnogo lakše proglašavanje vanrednog stanja u zemlji.

XS
SM
MD
LG