Dostupni linkovi

Hrvatski ministar: Uhapšenim pripadnicima HVO omogućiti da se brane sa slobode


Policija, BiH
Policija, BiH

Ministar boraca Hrvatske Tomo Medved izjavio je da su institucije Hrvatske na raspolaganju porodicama uhapšenih bivših pripadnika HVO-a u Orašju, te da će tražiti da im se omogući odbrana sa slobode.

Medved je potvrdio da će danas advokati uložiti žalbe, odnosno tražiti puštanje na slobodu uhapšenih.

On je dodao da su juče i danas kolege iz Hrvatske, penzionisani oficiri i generali obišli porodice uhapšenih, pišu hrvatski mediji.

Medved je odbacio navode da se zbog hapšenja u borce uvukao i dodatni strah, ali je rekao da se može govoriti o revoltu i ljutnji hrvatskih boraca i pripadnika HVO-a.

"Upravo to selektivno primjenjivanje komandne odgovornosti ovdje je sporno. Kada iz komande jedne brigade privedete deset osoba može se očekivati da, ako se sprovodu istražne radnje i ako postoje konkretna krivična djela, za to odgovaraju i konkretni počinioci, ali ovakav oblik širokog tumačenja komandne odgovornosti je neprihvatljiv", ocijenio je Medved.

Komentarišući rad tajnih službi, on je rekao da su one trebalo da imaju saznanja o ovim hapšenjima kada je predsjednik Vlade Hrvastke odlazio u posjetu BiH.

XS
SM
MD
LG