Dostupni linkovi

Srbija u 2016. izdala sedam dozvola za izvoz oružja Saudijcima


Transportni avion "iljušin"
Transportni avion "iljušin"

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da su ove godine izdali ukupno sedam dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u Saudijsku Arabiju. Krajnji korisnik je kod svih sedam dozvola bilo Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije, navodi se u odgovoru Ministarstva na upit RSE.

Kod svih sedam dozvola kupac se, kako se dalje navodi, razlikovao od krajnjeg korisnika, odnosno dva izvoza su odobrena “preko kupaca iz Republike Kipar, a pet preko kupaca iz Republike Bugarske”.

To znači, kako pojašnjava Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, da su firme sa Kipra, odnosno iz Bugraske nabavljale oružje i vojnu opremu za potrebe Ministarstva odbrane Sadijske Arabije, a Ministarstvo trgovine Srbije izdalo je dozvole da izvoz ide preko Srbije.

Ona dodaje da je ovim odgovorom Srbija potvrdila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, ali za potrebe Ministarstva odbrane te zemlje.

“Ukoliko se ono dalje reeksportuje u druge zemlje, to se radi pod okriljem države Saudijske Arabije. Dakle, zvanično je oružje od Srbije nabavila Sadujska Arabija. Nezvanično - to ne znamo”, navodi Đokić.

Ona kaže i da, ukoliko se gleda broj dozvola koje je Srbija izdala za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, postoji povećanje u odnosu na 2014. godinu kada su, prema izveštaju, izdate dve dozvole.

Prema istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), više desetina kargo letova iz Srbije, Bugarske i drugih istočnoevropskih zemalja prevezlo je u proteklih godinu dana hiljade tona oružja i municije u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan, koje je završilo na ratištima u Siriji i Jemenu.

Kako je RSE saznao, jedan od transportnih aviona „iljušin“ prevezao je 8. septembra sa niškog aerodroma oružje i/ili vojnu opremu do Šarure, grada na granici Saudijskje Arabije i Jemena.

XS
SM
MD
LG