Dostupni linkovi

Dačić: Vrh Srbije sa predstavnicima Srba u BIH u četvrtak


 Ivica Daćić, ministar spoljnih poslova Srbije
Ivica Daćić, ministar spoljnih poslova Srbije

U četvrtak 1. septembra će biti organizovan sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Tomislava Nikolića sa srpskim predstavnicima u BiH, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poslije sastanka državnog vrha Srbije zbog referenduma u RS.

"Na sastanku je veoma detaljno analizirana situacija koja se tiče bezbjednosti i regionalne stabilnosti. Dogovaraju se i preduzete su mjere na zaštiti naših nacionalnih interesa. Ničim neće biti ugrožena stabilnost u našoj zemlji, a nadam se ni u regionu", rekao je Dačić.

Predsjednik Srbije Nikolić pozvao je na hitne konsultacije predsjednika Vlade Vučića, povodom odluke Vijeća za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) da pozovu vlasti u Banjaluci da ne održe referendum u Republici Srpskoj.

Sastanku su se, nešto kasnije, pridružili ministri pravde, spoljnih i unutrašnjih poslova Nela Kuburović, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Sastanak je počeo u 20.30 u Predsjedništvu Srbije i trajao je gotovo dva sata.

Ambasadori PIC su, ranije danas, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali vlasti RS da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručili da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

Predsjednik LDP Čedomir Jovanović pozvao je ranije večeras predsjednika i premijera Srbije da se založe da se najavljeni referedum odloži, jer se njegovim organizovanjem krši poredak Bosne i Herceovine i dovodi u pitanje mir između Bošnjaka i Srba.

XS
SM
MD
LG